OSLO 20081208:Åge Hareide kunngjorde på en pressekonferanse på Ullevaal Stadion i Oslo mandag at han går av som landslagstrener i fotball.Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Foto: Sigurdsøn, Bjørn

De fant det ikke. Åge Hareide fortalte om stang ut, mangel på flaks og bestemmelsen som han til slutt hadde fattet søndag formiddag og ettermiddag.

Web-TV:

— Jeg sliter med full motivasjon. Landslaget må ha en trener som er 100 prosent motivert, sa han og fotball-Norge fikk den nyheten mange bare hadde gått rundt og ventet på.

Les også:

Hvem vil DU ha?

Planlagt møte

Mandag formiddag hadde han et planlagt møte med generalsekretær Karen Espelund og president Sondre Kåfjord – en mann han har kjent i 33 år. Først da fortalte han sin gamle venn om sin endelige konklusjon.

Derfor kom pressemeldingen fra Norges Fotballforbund om pressekonferanse 15.33 mandag ettermiddag med tre kvarters varsel overraskende. Som julekvelden på kjerringa for å bruke et forslitt uttrykk.

Klokka 16.00 – en halv time etter at pressemeldingen var sendt ut på epost – begynte det å fylles opp på møterommet Collosseum under hovedtribunen på Ullevaal stadion. NRK, TV 2 og nett-TV fikk svetteperler i pannen, mens de smått desperat forsøkte å få til en direktesending.

(Artikkelen fortsetter)

Flankert av generalskretær Karen Espelund og fotballpresident Sondre Kåfjord tar Åge Hareide farvel som landslagssjef mandag etter et år med svake resultater. (Foto: Digitalsport)

Hemmelighet lenge

Alle skjønte at det var Åge Hareides avgang det kom til å handle om. Men det var ingen som var hundre prosent sikker. Fotballforbundet hadde holdt helt tett om akkurat denne nyheten. Ingen lekkasjer og ingen nettsteder som var tidlig ute med nyheten.

Først kom Åge Hareide inn – smilende som vanlig. Deretter kom Karen Espelund, Sondre Kåfjord og informasjonssjef Roger Solheim. Sistnevnte gjorde det klart at det ikke blir anledning til individuelle intervjuer etter pressekonferansen. Slikt har vært helt vanlig etter alle Åge Hareides pressekonferanser som landslagssjef.

Les også:

Se på ørn

Dermed var det ingen som fikk en prat på tomannshånd med mannen der og da. De fikk ikke vite om han virkelig var trist eller lettet. Rett nok han påsto selv at han ikke egentlig ikke var lettet. Bare det at konklusjonen han var kommet til, ikke handlet om å trene landslaget lenger.

— Nå skal jeg hjem til Molde og slappe av. Se på havørna, sa han og tenkte helt sikkert på alle den pepper og medfart han har fått både i pressen og blant folk flest rundt lunsjbordet i det fotballinteressertes kantiner.

Men han vil ikke legge skylda på noen. Ikke på pressen, ikke på ledelsen i fotballforbundet, ikke på publikum og slett ikke på spillerne.

— Spillerne har levert gode prestasjoner. Vi har vært uheldige. Det har vært stang ut, sa han og der kunne vi knipe han i litt vemodighet.

Smilet tilbake

Men da vi spurte ham om det var slik at han følte at Drillo og Semb hadde brukt opp all den norske fotballflaksen på 90-tallet kom det gode gamle Hareide-gliset tilbake.

Det avvæpnede smilet og latteren som han har mange ganger har møtt journalister med opp gjennom sine år som både klubbtrener og landslagstrener.

- Jeg skal i hvert fall ikke klage på pressen. De har gjort sin jobb. Jeg synes jeg har fått en fair behandling , sa Hareide.

Det stundet mot pressekonferanseslutt. Ikke visste de 50 om Åge virkelig var trist eller lettet over at han nå forlater den viktigste jobben i norsk fotball.

Men vi vet i hvert fall at det fortsatt er et trenerhjerte som vil tilbake et sted der inne.

— Det er smigrende å tape så mye og samtidig få jobbtilbud, sa han og utelukket ikke at vi ser han på et treningsfelt igjen snart.

Etter å ha sett litt på havørna.

Åge Fridtjof Hareide:

  • Alder: 55 (født 23/9-53).

  • Klubber som spiller: Hødd, Molde (2 perioder), Manchester City, Norwich. 50 landskamper for Norge, 5 mål.

  • Klubber som trener: Molde (2 perioder), Helsingborg, Brøndby, Rosenborg. Seriegull i Sverige, Danmark og Norge. Norges landslagssjef fra 2004. Ledet laget i 58 kamper: 24 seirer, 18 uavgjorte, 16 tap. I motsetning til forgjengerne Egil Olsen (2) og Nils Johan Semb (1) maktet han ikke å føre Norge til noe sluttspill.