00bjorn Foto: FOTO: METTE BUGGE

Sju serierunder før slutt ligger Start skadeskutt under nedrykksstreken. Med kun tre seirer på 19 kamper er det ingenting som tilsier at Stig Inge Bjørnebye er rett mann til å snu den vonde trenden.

Ingen Start-trenere har noen gang hatt bedre forutsetninger for å lykkes enn Bjørnebye. Det skulle være nok å nevne rekordstore midler til spillerkjøp, en sterk spillerstall (i hvert fall før sesongstart), et dedikert og stort støtteapparat og ny flott hjemmearena.

Saken er at treneren ikke har innfridd. Og jeg ser ikke noe som tilsier at han vil innfri i fremtiden heller.

Derfor mener jeg det vil være best om Bjørnebye setter IK Start fremfor seg selv, og stiller plassen som hovedtrener til disposisjon. Nå!

For:

Det eneste som betyr noe akkurat nå, er å redde Start fra nedrykk.

Jeg har på sett og vis forstått Start-ledelsens vegring mot å avsette en trener bare ett år etter at Tom Nordlie fikk fyken. Etter en fjorårssesong der ni trenere i eliteserien måtte ta sin hatt og gå, har det bare vært rett og rimelig at klubbene har tenkt seg om én og to ganger før slike virkemidler er tatt i bruk.

Men Start kan ikke lenger avvise problemet, som er at de har ansatt en trener som altfor ofte, på kort tid og på flere områder, har vist at han ikke besitter de kvalitetene som trengs for å innfri klubbens målsettinger.

Det være seg:

  • Personalbehandling, som å be fysioterapeut og fysisk trener om å trekke seg midt i sesongen.

  • Henvise en bærebjelke som Steinar Pedersen til tribuneplass

  • Kvitte seg med kontinuitetsbærere som Stefan Bärlin, Alex Valencia og Marius Johnsen midt i en nedrykksstrid

  • Laber treningskvalitet og intensitet, som ikke ble justert opp på elitenivå før i sommer.

  • Utvanning av det innarbeidede 4-3-3-systemet.

Tilfeldig lagkomponering

Når de sportslige resultatene på toppen av alt er på nivå med skandaleåret 2002, er det ikke noen gode argumenter igjen for å la Bjørnebye få flere muligheter. Han kunne forsvart seg med ungdomslinjen, som han lyktes med i deler av vårsesongen, men når heller ikke talentene får slippe til så mye lenger, har han spilt ut sine kort.

Brorparten av supporterne i Menigheden har mistet tilliten til Bjørnebye. Og når også sponsorlauget, Club 21, ytrer sterk misnøye med Bjørnebyes resultater og valg, forteller det ikke så rent lite om misnøyen som har bredt seg i landsdelen.

Spillerne har ikke stått fram og sagt noe som helst om Stig Inge Bjørnebyes disposisjoner, omrokeringer, treningskvalitet og så videre. Slik har det kanskje alltid vært, spesielt i fotball, at man først og fremst tenker på seg selv og egen vinning. Problemet for ledelsen og omverdenen blir da at man tror alt er fryd og gammen. Noe det ikke har vært i Start i hele år. Og en slik form for konfliktskyhet er som pest for en hvilken som helst prestasjonsavhengig organisasjon som Start. På den andre siden; det er kanskje ikke så rart spillerne forblir tause når man ser hva som skjer med dem som tør utfordre.

I en situasjon der Start trenger et samlingspunkt og en leder mer enn noen gang, er det mildt sagt oppsiktsvekkende at Bjørnebye uteble fra siste trening før Vålerenga-kampen lørdag, uteble fra restitusjonstreningen mandag og lot spillerne få fri tirsdag. Ikke før onsdag ser han spillerne igjen.

Det er totalt uholdbart av en hovedtrener i situasjonen Start befinner seg i. Det minner mest om resignasjon.

Og resignasjon er det siste Start trenger nå.

Jubel er mulig

At det er mulig å komme seg helskinnet ut av nedrykkskampen med kun sju kamper igjen å spille, er Viking et godt eksempel på. I fjor lå siddisene på sisteplass med 17 poeng da klubben sparket Tom Prahl og hentet Tom Nordlie sju serierunder før slutt. Viking lå tre poeng bak kvalifiseringsplassen og fire poeng bak sikker plass på tabellen.

Men med fire seirer og 12 poeng ble det til slutt jubel i Stavanger.

Det kan det bli i Kristiansand også. Hvis Bjørnebye og Start blir enige om å avslutte samarbeidet.

Det er ikke flust med alternativer som kan overta som hovedtrener. Det må i hvert fall være en person som kjenner 4-3-3-systemet, som har respekt og autoritet med seg og som vil jobbe døgnet rundt resten av høsten for å få maksimalt ut av troppen.

Erik Solér lanserte for to år siden Bård Borgersen som Tom Nordlies arvtaker.

Han oppfyller de fleste kriteriene. Man trenger ikke gå over bekken for å hente vann.