— Ingen fortjener 100 millioner kroner for å ha gjøre en jobb innefor norsk fotball. Det er helt absurd bare å snakke om det, sier landslagsspiller Lise Klaveness.

Hun er en av mange som reagerer etter at VG i går avslørte at fotballagent Rune Hauge har sikret seg 100 millioner kroner i honorar for å ha forhandlet frem salget av medierettighetene til norsk fotball. Spørsmålet er nå hvor mye av den lukrative TV-avtalen på rundt én milliard norske kroner som vil tilfalle kvinnefotballen. Fotballpresident Sondre Kåfjord har foreløpig ikke gitt noen detaljerte løfter.

Må satse

— Tiden kunne ikke vært bedre for å satse mer på kvinnefotball. Vi har akkurat levert et godt mesterskap. Det bør også Norges Fotballforbund (NFF) forstå, sier Klaveness til Adresseavisen.

Hun innser at kvinnefotball neppe vil nå opp til på herrenivå når det gjelder medieoppmerksomhet, penger og interesse. Derfor forventer hun ikke at spillerne i toppserien blir helprofesjonelle over natta.

— Jeg har aldri hatt ambisjoner om å bli rik på fotballen. Vi må i stedet bruke pengene til å bygge opp struktur og klubborganiseringen. I tillegg er det mye å hente på å tilrettelegge forholdene bedre for oss som er på landslaget. Målet må være å få en slags likestilling inn i norsk fotball, sier Klaveness.

Rune Hauge har vært en nøkkelperson i forhandlingene av den nye medieavtalen. I går fikk agenten full støtte fra NFF og Norsk Toppfotball.

Samtidig er det verdt å nevne at beløpet agenten mottar hadde gitt 250 ballbinger eller 25.000 draktsett.

— Summen er utenfor vår verden. Tenk hva norsk kvinnefotball kunne gjort med en fjerdedel av beløpet, sier Solveig Gulbrandsen.

Håpet på NRK

I land som Tyskland, USA og Sverige er flere av spillerne helprofesjonelle. Lønningene er riktignok ikke i nærheten av det herrespillere tjener. Men de slipper likevel å jobbe eller studere ved siden av.

— Vi har bevist i dette mesterskapet at det er mulig å henge med i toppen uten stipend. Men det er ikke sikkert det blir like enkelt i VM om to år. Derfor håper jeg at NFF bruker den nye avtalen til å gi norsk kvinnefotball et økonomisk løft, sier Gulbrandsen.

Hun frykter at TV.2 vil nedproritere damefotball.

— Jeg hadde håpet at rettighetene tilfalt NRK. De har vært mer villig til å eksponere oss tidligere. For oss er det viktig å bli vist mest mulig på TV. Det øker interessen både hos sponsorer og tilskuere, sier Kolbotn-spilleren.

NFF har nedfelt i sine langtidsplaner at kvinnelandslaget skal kjempe om medalje i hvert mesterskap. Gøril Kringen håper de nå tar konsekvensene av det.

— De kan tilrettelegge hverdagen til landslagsspillerne bedre og øke antall samlingsdøgn. I tillegg kan de være en bedre støttespiller for klubbene. Rammevilkårene er for dårlig i dag til å utvikle norsk kvinnefotball, sier Kringen.