Nå oppfordrer hun Hauge å gi halve summen til barne— og ungdomsidretten.

— Men også halvparten av et slikt honorar er helt absurd mye penger, sier Svarstad Haugland til Adresseavisen.

Tirsdag ble det kjent at fotballagent Rune Hauge mottok 100 millioner kroner av den historiske milliardavtalen inngått mellom Norges Fotballforbund (NFF) og TV.2 og Telenor. Og selv om kulturministeren synes forbundet har fått i havn en veldig god avtale, rister hun på hodet over at én part kan stikke av med ti prosent av kaka.

— Det er snakk om ufattelig mye penger. Og stemmer det at han i utgangspunktet ba om 50 millioner, bør han kunne vise såpass storsinn at de resterende 50 millionene går tilbake til idretten. Og aller helst barneidretten, mener Svarstad Haugland.

Samtidig støtter hun fotballforbundets framgangsmåte i saken, og ser ikke alternative løsninger til å få tv-avtalen i havn.

— Jeg kjenner ikke til avtalene som ble inngått mellom NFF og Rune Hauge, og har ingen formening om dette kunne vært gjort på en annen måte. Forbundet fikk fram en historisk god avtale, som sier litt om hvor langt forsprang fotballen har på de andre idrettene, når det gjelder attraktivitet.

— Jeg håper imidlertid at disse pengene ikke går med til å øke lønnsnivået og skape en kjøpekultur i norsk toppfotball, som i utlandet. Jeg er en forkjemper for at en stor del av disse pengene overføres til breddefotballen. Og ikke minst til damefotballen, sier hun.

- Adresseavisens kommentator stilte onsdag spørsmålet om politikerne kan fortsette å bevilge store pengesummer til en idrett som utbetaler honorarer av denne størrelsen. Hva mener du?

— Vi vil fortsette å dele ut tippemidler, som før. Dette fordi disse pengene i all hovedsak går til prosjekter for barn, ungdom og bredde. Og det ønsker vi å fortsette med.

Dette svarte andre politikerne Adresseavisen var i kontakt med onsdag: Trond Giske, Ap: - Jeg reagerer på det høye honoraret, og mener mye av disse pengene burde tilfalt norsk fotball, og ikke en konsulent. Når det er sagt, kan det hende Hauge hadde gjort jobben for halve beløpet, og en formildende omstendighet for NFF i denne saken, er at de nok ikke hadde regnet med å få til en så god avtale.

Øystein Djupedal, SV: - For meg virker dette hårreisende. Flere sentrale aktører i fotballforbundet har tidligere sagt de ikke ville ha mer med Hauge å gjøre, fordi han ikke har rent mel i posen. Og så skjer dette. Jeg setter spørsmålstegn ved NFFs tankegang i denne saken. De sender et forferdelig dårlig signal ut til resten av Idretts-Norge.

Ulf Erik Knudsen, Frp: - Som medlem i kulturkomiteen i Stortinget synes jeg detter vitner om dårlig dømmekraft fra fotballforbundets side. Man bør kunne tenke seg mer om før man inngår slike avtaler. Jeg mener at Hauge kommer ut med en bonus på rundt det hundredobbelte av hva rimelig er.