I helga ble Norge nok en gang gjenstand for langrennskritikk fra våre naboer.

Denne gangen ble det debatt etter at Knut Nystad ble avbildet med en vest som var merket med Storbritannia. Den norske smøresjefen hadde lånt en vest av det britiske laget, som følge av at de to langrennsteamene har inngått et samarbeid.

Svenske Expressen omtalte det norske påfunnet søndag. Foto: Skjermdump Expressen.se

For første gang denne sesongen er det nemlig satt begrensninger fra Det internasjonale skiforbundet (FIS) på hvor mange smørere og servicemenn hver nasjon kan ha inne på området. Dermed har Norge fått en fordel ved å samarbeide med britene, ettersom de får ekstra vester og dermed ekstra mannskap.– Det virker litt urimelig når man innfører en regel, og det første som skjer er at man går rundt dem. Det blir litt dumt, sier landslagssjef Rikard Grip tilSVT.

— Skjønner at det bli reaksjoner

Storbritannia er ingen stor vinternasjon, og trenger ikke alle de ni plassene inne på konkurranseområdet. Øyas beste langrennsløper, Andrew Musgrave, bor i Trondheim og snakker norsk. Han var selv i Kuusamo og gikk verdenscup denne helga.

— Jeg skjønner at noen reagerer, men det er godt innenfor regelverket. Det ble sjekket grundig ut før det ble gjort, sier Musgrave.

Han forteller at ved å gi Norge ekstra vester til smørere og servicemenn, får britene full tilgang til nordmennenes testresultater. Dermed kan Storbritannias egne smører nyte godt av grundige vurderinger fra den norske leiren.

— Personlig bryr jeg meg ikke, så lenge jeg får gode ski. Dette kommer til å fortsette så lenge det fungerer, sier Musgrave, som selv gikk inn til en 16. plass på søndagens jaktstart.

- Så det er ikke bare Norge som får noe igjen for dette?

— Nei, nei. vi ville aldri samarbeidet om vi ikke fikk noe igjen for det, sier Musgrave.

— Motivet er å få en fordel

Leder i den internasjonale langrennskomiteen, Vegard Ulvang, mener Norge må stille seg spørsmål om det verdt det.

Vegard Ulvang, her fotografert i Val di Fiemme i 2013. Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix

— Motivet til Norge er ikke å hjelpe Storbritannia. Motivet er å få en fordel. Jeg skjønner reaksjonene til svenskene, sier Ulvang til VG. Den tidligere langrennshelten har ikke besvart våre henvendelser mandag.Overfor VG påpeker han at Norge ikke bryter noen regler, og at et samarbeid mellom nasjonene kan være positivt med tanke på å lære av hverandre.

— Målet er at flest mulig stiller likest mulig. Ikke å stoppe Norge, sier Ulvang.

— Vi gjør ikke noe galt

Landslagssjef Vidar Løfshus stiller seg helt uforstående til kritikken fra Sverige.

— Vi gjør ikke noe galt, sier han til VG.

For Andrew Musgrave betyr det dermed at han vil fortsette å nyte godt av nordmennenes kompetanse.

— Men hvis jeg plutselig leder Tour de Ski, så kan jo det forandre seg, sier Musgrave.