Viking - Lillestrøm Foto: Fredrik Refvem
Viking - Lillestrøm 3-2 Viking-spillerne jubler etter Erik Fuglestad sitt seiersmål. Hannu Tihinen og Lillestrøm sin keeper Emille Baron i duell. Ballen triller i mål. Viking leder 1-0.fotball eliteserien menn foto Jonas Haarr Friestad 20010525/31, 20010606/23 Foto: Jonas Haarr Friestad

Det er god grunn til å tro at søndagens toppkamp mellom Viking og Lillestrøm vil være spekket med dueller, situasjoner, engasjerte trenere og en dommer som kommer i fokus. Slik er i hvert fall historien fra møtet mellom disse to klubbene.

13. mai 2007: Lillestrøm — Viking 4-1

Viking overrasket Lillestrøm med sin taktikk, og Uwe Rösler kunne fra bortelagets benk se at Peter Ijeh ga hans lag ledelsen. Viking fortsatte å dominere fram til Magnus Myklebust utlignet. I forbindelse med utligningen sa Ijeh noen stygge ord til dommer Tom Henning Øvrebø, og ble sendt i garderoben. LSK fikk spille med én spiller mer i 60 minutter, og utnyttet det til fulle. Like før slutt ble også Jone Samuelsen utvist.

23. april 2006: Lillestrøm - Viking 3-1

Viking tok ledelsen på Åråsen ved Toni Nhleko, men LSK kom fryktelig tilbake. Fredric Lundqvist handset på streken for å redde Olivier Occeans skudd, og ble utvist. Senere tok Frode Kippe et raskt frispark mens Viking-keeper Anthony Basso dirigerte muren, og målet ble godkjent av dommer Jonny Ditlefsen til ville Viking-protester. Kippe og Basso havnet i krangel uten at dommeren grep inn. Mot slutten av kampen avgjør LSK kampen på nok et straffespark.

24. april 2005: Viking - Lillestrøm 3-1

LSK tok ledelsen på et flott Robert Koren-skudd, Robert Mambo Mumba utlignet. Frode Hansen felte LSK-spiss Michael Mifsud på vei gjennom, men slapp rødt kort. I 2. omgang tok kampen virkelig fyr, etter at Hannes Sigurdssons albue traff Frode Kippe så LSK-kapteinen måtte ut med brukket kinnbein. Sigurdsson slapp utvisning, LSK-spillerne var i harnisk. Lillestrøm-trener Uwe Rösler viste Viking-publikummet fingeren, en handling han senere gikk ut og beklaget. Anders Rambekk ble utvist når han laget straffespark til Viking, og Egil Østenstad satte både straffesparket og en senere kontring i nettet. I sensorrapporten etter kampen ble det gjort klart at denne kampen skulle inneholdt tre røde kort - til Hansen, Sigurdsson og Rambekk.

16. september 2001: Lillestrøm - Viking 4-0

Et gulljaktende Viking ble bråbremset av LSK, men det var mye fordi Toni Kuivasto ble utvist etter 18 minutter for å ha stoppet Magnus Powell på vei gjennom. LSK ledet allerede 1-0 før utvisningen, og kanarifuglene scoret også 2-0 på frisparket etter at Kuivasto var gått av banen. «Viking tapte gullet på 90 sekunder» skrev Aftenbladet dagen etter. Clayton Zane-mål etter 88 og 89 minutter førget for at Viking-tapet ble ekstra stygt.

24. mai 2001: Viking - Lillestrøm 3-2

Et Viking-lag i kalasform tok tidlig ledelsen ved Morten Berre og Erik Nevland, begge etter pasning fra Bjørn Dahl. Men Lillestrøm slo tilbake med mål av Clayton Zane og Sveinung Fjeldstad. Utligningen til 2-2 kom etter en horribel feilpasning av keeper Bo Andersen. En fulltreffer av Erik Fuglestad etter forarbeid av Tom Sanne sikret en viktig Viking-seier.

15. april 2000: Viking - Lillestrøm 1-1

Viking kom til sjanse på sjanse, men fikk ikke mål før Rikhardur Dadason fikk satt ballen i nettet. Med tre minutter igjen fikk Lillestrøm frispark. Morten Berre hadde hatt stor suksess som oppasser for farlige Torgeir Bjarmann, men var skadet, og byttet ut. Det gikk som det måtte gå: Etter fotballtennis foran mål, fikk Bjarmann satt en lang tå på ballen, og utlignet.

11. august 1996: Viking - Lillestrøm 2-2

Frank Strandli ga LSK en tidlig ledelse på en kontring satt i gang av Ståle Solbakken. Viking slet med å komme gjennom et solid Lillestrøm-forsvar, men fikk til slutt snudd kampen på mål av Thomas Solberg (81 minutter) og Gunnar Aase (88 minutter). Viking-publikummet innkasserte seieren, men Strandli fikk det siste ordet med sin utligning i det 90. minutt.

5. mai 1996: Lillestrøm - Viking 0-4

Viking sjokkerte LSK med kontringsfotball nesten av en annen verden. Før LSK hadde skjønt hva som hadde truffet dem, ledet Viking 4-0. Alle målene kom i løpet av kampens 20 første minutter, og Egil Østenstad scoret tre av målene. Gunnar Aase kompletterte scoringslisten.

23. september 1990: Lillestrøm - Viking 2-4

Lillestrøm kjempet mot nedrykk, og bare 1570 tilskuere så at mål av Kenneth Storvik, Roger Nilsen (straffe), Trond Egil Soltvedt og ett selvmål sørget for en fortjent Viking-seier.

26. august 1984: Viking - Lillestrøm 2-1

Viking hadde mer eller mindre avgjort kampen etter to minutter. Per Henriksen scoret etter ett minutt, Erik Tangen etter to minutter. LSK reduserte, men poengene ble igjen i Stavanger.

22. august 1982: Lillestrøm - Viking 1-2

Viking var på gulljakt, og seieren på Åråsen var viktig for å sikre det som ble Vikings sjette gull på ti sesonger. Trygve Johannessen scoret begge målene for de mørkeblå.

13. mai 1981: Lillestrøm - Viking 6-0

Et Viking-lag som endte sesongen med sølvmedaljer rundt halsen, gikk på det største nederlaget i historien mellom disse to klubbene. LSK fikk det meste til å fungere, mens Tore Haugvaldstad måtte se ball eller ball i nettet bak seg.

8. oktober 1975: Viking - Lillestrøm 1-1

Dommer Frank Skadal fra Brann måtte ha politieskorte av banen etter et tett og tøft oppgjør. Den bergenske dommeren hadde gitt Lillestrøm et tvilsomt straffespark da Erik Karlsen falt lett i duell med Erik Johannessen, og Skadal hadde annullert en Viking-scoring tre minutter før full tid, for det Viking mente var en helt feil offside-avgjørelse. - Dommeren ødela hele kampen, mente Viking-trener Olav Nilsen.