Etter en «transportetappe» på 82 kamper starter endelig alvoret i NHL. Natt til torsdag droppes første puck i sluttspillet, og med norske briller handler det i første rekke om New York Rangers mot Pittsburgh Penguins. Mats Zuccarello mot Sidney Crosby, blant andre.

Rangers har slått Pittsburgh ut av sluttspillet de to siste sesongene. Men statistikken er stort sett det eneste som taler for at alle gode ting skal bli tre for Rangers.

Håkan Södergren, NHL-kommentator på Viasat, «Stor Grabb» i svensk ishockey og leder av Eliteserieforeningen i norsk ishockey, levner Rangers små sjanser i sluttspillets første runde.

— Akkurat nå mener jeg vinnersjansen er 75-25 prosent i Pittsburghs favør, sier Södergren.

Visste du at Mats Zuccarello gjrne vil bli politi etter ishockeykarrièren? Les intervjuet med ham da han fikk Aftenpostens gullmedalje.

Hva er best for Norge?

Mats Zuccarello har gått mange tøffe dueller mot Sidney Crosby. Foto: AP/NTB Scanpix

Vi kommer snart tilbake til Södergrens begrunnelse, men slipper først til landslagssjef Roy Johansen. Han er ikke helt sikker på hva han ønsker aller mest: At Rangers går så langt som mulig i sluttspillet eller at de ryker ut direkte slik at Mats Zuccarello kan bli klar til VM.— Det er veldig vanskelig å svare på. Han vil selvsagt gi landslaget en ekstra boost, spesielt nå som ikke Patrick Thoresen ikke er med. Men for norsk hockey generelt og Zucca spesielt, vil det være bra om han kommer til finalen. Han er en fenomenal ambassadør for ishockeyen uansett hvor han er, sier Johansen vel vitende at en eventuell NHL-finale vil gi stort fokus på ishockeysporten til langt ut i juni.

Det han vet helt sikkert er at Norges andre NHL-spiller Andreas Martinsen har sagt ja til VM-spill. Han slutter seg til landslaget foran treningskampene mot Danmark 21. og 23. april.

Martinsen spiller mot Danmark

— Mats Zuccarello stiller også opp dersom han er klar og skadefri. Det har aldri vært noe tema. De siste mesterskapene har han enten vært opptatt med sluttspill eller vært skadet, forklarer Johansen.

Siste gang Zucca spilte i VM var i Tyskland i 2010. Dersom vi ser bort fra eventuelle skader, kan vi altså se frem til å se Zucca spille for Norge i Moskva om Håkan Södergrens spådom slår til.

— Jeg bygger det først og fremst på formkurven til lagene. Spesielt etter at Mike Sullivan overtok Pittsburgh i desember. De har to ekstremt sterke femmere, men også god dybde i tredje- og fjerde. Laget er ikke like bra defensivt, og Rangers kan jo håpe at ikke keeper Marc-Andre Fleury (hjernerystelse) blir frisk i tide. Da brer det kanskje seg litt usikkerhet bakover, mener Södergren.Han tror New York-laget må finne tilbake til måten de spilte på i innledningen av sesongen, og at hans landsmann Henrik Lundqvist minst må redde ti skudd mer enn motstanderkeeperen.

- Så da tror altså du at vi får se Zucca i VM?

— Ja, sjansen er stor for det. Han vil alltid heve et norsk landslag. Men forventningene til ham kan bli altfor store. Han vil komme sliten til Russland. Han vil bruke litt tid til å venne seg til en større isflate igjen. Jeg tror faktisk det både for hans og norsk ishockeys del vil være best om han får en lang sommerferie og stiller uthvilt og frisk til den særdeles viktige OL-kvalifiseringen i september, slår Södergren fast.

PS. Det var i den femte kampen mot Pittsburgh i fjorårets sluttspill at Mats Zuccarello ble truffet av pucken og fikk en hodeskade som kunne betydd slutten på karrièren hans.

Den nådeløse kulturministeren, Zlatan, Messi og de store avsløringene i Panama er blant temaene i denne ferske utgaven av Aftenpodden Sport: