STAVANGER (Aftenbladet): I 2015-sesongen har ikke Viking hatt en eneste muskelskade. Langtidsskadene klubben har opplevd består av:

  • To kneskader forårsaket av kollisjoner og hodeskaden til Anthony Soares. Generelt sett har antall belastningsskader gått markant ned de siste årene.

Mye av æren kan tilskrives klubbens medisinske apparat og jobben de gjør med å forebygge skader. De siste året har det arbeidet blitt mer og mer profesjonalisert. Nå tas det blodtester og urintester av spillerne hver eneste uke.

Spillerne i Viking har selv ansvar for at væskebalansen er i orden. Hver uke må de levere en urintest som gir det medisinske apparatet svar på om spillerne får i seg nok væske og dermed er klar til å yte maksimalt på treningsfeltet. Foto: Jan Inge Haga, Aftenbladet

Hver tredje uke måles fettprosenten hos spillerne, og hver eneste trening og kamp er spillerne utstyrt med pulsbelter.Alt for å skaffe en best mulig oversikt over spillerens fysiske tilstand.

Risikerer bot

Urintestene gir svar på om spillernes væskebalanse er i orden, mens blodprøvene forteller hvor mye musklene er nedbrutt etter hver kamp.

Dårlige væskebalanse gjør at spilleren har fått i seg for lite væske og er på vei til å bli dehydrert. Da kan han i verste fall få treningsnekt. Spillerne har selv ansvar for å få i seg nok væske. Hvis de ikke består testen er lagets botsjef raskt ute med å kreve inn bøter til spillernes egen botkasse.

Hvis verdiene på blodprøvene er veldig høye etter kamp og holder seg høye i dagene etterpå, er det som regel et tegn på at spilleren er sliten og behøver hvile.

— Vi har lagret resultatene fra over 2000 blodprøver og vet nøyaktig hvor spillerne bør ligge. Er musklene unormalt mye nedbrutt etter kamp, vil vi følge utviklingen tett utover uken, sier Vikings medisinske koordinator, Halvard Øen Grova.

— Vi gjør ikke dette bare for å være forsiktige. Det er viktig å holde trykket oppe på treningsfeltet, og testene gir oss svar på hvor hardt spillerne bør trene, og om de ikke trener hardt nok.

Han legger til at direkte kommunikasjon med spilleren også er viktig for å danne seg et mest mulig korrekt bilde av den fysiske tilstanden.

— Det er viktig å gi spillerne hyppige tilbakemeldinger. Gode resultater på testen oppleves nok som motiverende, sier Øen Grova.

Startet i 2010

Viking startet med å gjennomføre slike tester i 2010. Siden har det blitt mer og mer profesjonalisert.

— Vi lærer mer hele tiden og blir sikrere og sikrere på hva som er riktig. Samtidig finnes det aldri noen garantier mot skader, sier Øen Grova.

Han innrømmer likevel at det medisinske apparatet er stolte over den skadehistorikken klubben har hatt i år og de siste sesongene. Samtidig er han rask med å gi trenerne og spillerne en stor del av æren for resultatene.

— Trenerne er veldig flinke til å lytte til oss i det medisinske teamet, og spillerne blir mer og mer selvdrevne på hva som er viktig. Treningskulturen i Viking har blitt veldig god og spillerne er flinke til å ta vare på seg selv, sier Øen Grova.

Abdullahi måtte hviles

Suleiman Abdullahi er et ferskt eksempel på hva resultatene av blodprøvene kan føre til. Mange reagerte da Kjell Jonevret valgte å benke Abdullahi og heller starte med Kieffer Moore i hjemmemøtet mot Bodø/Glimt. Abdullahi hadde selv sagt at han følte seg i god nok form til å starte kampen, men blodprøvene av nigerianeren viste at han var sliten.

— Vi tar ingen sjanser. Spillerne er ikke alltid ærlige. De ønsker å spille mest mulig, sier Jonevret.

Han er strålende fornøyd med jobben det medisinske apparatet leverer.

— Halvard, Robert Pettersen og Arne Sture gjør en fantastisk jobb. I framtiden kommer arbeidet deres til å bli enda viktigere. Da vil vi ha en mindre tropp og dermed være mer utsatt for skader. I tillegg koster det masse penger å ha spillere skadet. Jeg er veldig glad for at vi har fått dette på plass, men for at det skal fungere er det viktig at vi i trenerteamet hører på dem, hvis ikke er det liten vits i å holde på med dette. De har hjulpet oss masse og er verdt hver eneste krone klubben bruker på dem, avslutter Viking-treneren.