Bournemouth har vært mest kjent for å være hjembyen til Ringenes Herre-forfatter J R R Tolkien, og for de mange som vil besøke de vakre Dorset-strendene. En ambisiøs manager i 37 år gamle Eddie Howe har fått fart på fotballen i byen, og er mannen bak snuoperasjonen i klubben som i dag møter Aston Villa borte i 4. runde i FA-cupen.

I ligacupen kom Bournemouth helt til kvartfinalen der Liverpool ble for sterke, men det er ligainnsatsen som har vært mest imponerende. Selv om klubben gikk på et overraskende tap i Leeds tirsdag, topper Bournemouth Championship-tabellen. Dermed kan lagets trofaste tilhengere drømme om et liv i toppen, noe som selv manager Eddie Howe ikke trodde var mulig da han ble manager i klubben.

Startet med to tap

Eddie Howe holder taktikkmøte på banen før kampen mot Leeds i januar i år. Foto: Digitalsport

Først gang han ble det var som assistent i 2008 da Bournemouth lå nest sist i ligasystemet. En kneskade ødela store deler av hans aktive karriere, og 31 år gammel – den yngste i ligasystemet –fikk han oppdraget med å lede klubben i bortekampen mot Darlington.– Jeg har aldri vært så nervøs foran en fotballkamp i hele mitt liv. Vi tapte, og da vi også ble slått i den neste kampen mot Rotherham, trodde jeg min tid som manager var over, sier Eddie Howe i et intervju med The Guardian.

I stedet for slutten, ble det starten på en eventyrlig karriere både for Eddie Howe og Bournemouth. Til tross for store økonomiske problemer klarte Eddie Howe å styre klubben på rett kurs. Selv om Bournemouth i sesongen etter ikke fikk kjøpe en eneste spiller på grunn av den elendige økonomien, ledet den unge manageren klubben til opprykk med det samme mannskapet som var der da han overtok.

– Opprykket til League One var en stor begivenhet for Bournemouth, men på den tiden var det ingen i klubben som verken snakket eller drømte om Premier League, sier Eddie Howe.

Burnley lokket

Selv lot han seg lokke av et tilbud fra Burnley, og mange mener det var han som la grunnlaget for at Burnley rykket opp i toppdivisjonen i fjor. Det at hans kone ikke trivdes i Burnley, fikk Eddie Howe til å flytte på seg.

Da den tidligere Arsenal-spissen Paul Groves fikk sparken i oktober i 2012, lå Bournemouth nær bunnen av tabellen. Eddie Howe takket ja til jobben på ny, fikk raskt klubben på vinnersporet, og sesongen endte med opprykk til Championship. Det var første gang Bournemouth var i den nest øverste divisjonen siden 1990, en tid hvor Harry Redknapp var manager i klubben.

Ros til Pulis og Redknapp

Dagens Queens Park-manager er en av flere Eddie Howe har tatt lærdom av på veien mot en managerkarriere.

Harry Redknapp bor fortsatt i Sandbanks, et kvarters kjøretur fra Bournemouth. Han var tidligere manager i klubben og spilte for dem i flere sesonger på 70-tallet. Foto: NTB scanpix

– Jeg glemmer aldri en forsesong med dagens Crystal Palace-sjef Tony Pulis som trener da jeg var seksten år. Det var et knalltøft treningsregime, men jeg lærte mye av det. Også den tiden jeg spilte i Bournemouth med Harry Redknapp som manager var lærerik. Han kunne det å bygge fotballag, og han hadde en aura som gjorde at vi hadde lite lyst til å skuffe ham, sier Eddie Howe.Som så mange andre klubber har Bournemouth lokket til seg en rik eier. Den russiske forretningsmannen Maxim Denim kjøpte halvparten av aksjene i klubben i 2011, men det har vært nøkternhet som har preget klubben selv etter at Denim kom inn i klubben. Eddie Howe roser russeren for måten han har styrt klubben på.

Ønsket av flere

– Penger har aldri alene motivert meg. Det er større ting som betyr noe. Maxim Denim er en eier som ikke overreagerer når det går dårlig, og som ikke tar av når det går bra. Vi har ikke kjøpt oss suksess, men bygget en klubb der god planlegging, gode vaner, vekt på kvalitet i alt vi gjør, og en herlig klubbånd har ført oss mot toppen, sier Eddie Howe som etter Rotherham-manager Steve Evans er den som har sittet lengst i managerstolen. Noe som sier alt om hvor raskt klubbene i Championship har byttet manager de siste sesongene.

Det gjenstår en del jobb før Bournemouth kan sikre seg status som Premier League-lag, men uansett har klatringen med Bournemouth ført til at Howe er blitt lagt merke til hos større klubber enn Championship-lederen. Han har aktuell til å ta over Everton etter David Moyes, han har vært nevnt som en mulig ny Newcastle-manager, og flere andre større klubber har vist interesse for Eddie Howe.

Da Bournemouth slo Rotherham 2-0 for en uke siden var det seks år siden Howe startet i jobben som manager i klubben. Duellen med Aston Villa i FA-cupen kan være en fint test på hva som venter Bournemouth neste sesong, hvis de kan forsvare posisjonen på toppen av Championship-tabellen.