Det har ikke vært for ofte i senere år, at en Brann-trener kan si som Rikard Norling nå: Mer enn halve stallen består av spillere fra Hordaland. For øyeblikket er hele 14 av 24 fylkesspillere.

Og ikke bare det, spillerne er fordelt i posisjoner som gjør at Norling kan stille med en 11-er uten å sette folk på plasser som er unaturlige for dem.

For bak rutinerte karer som Erik Huseklepp (Sandsli) og Erlend Hanstveit (Fotlandsvåg) og et mellomsjikt med yngre, etablerte spillere som fyllingsdølen Fredrik Haugen, er det kommet flere ungdommer til.

Bergenserne Fredrik Pallesen Knudsen og Emil Hansson, samt Fredrik Heggland fra Os, ble fra nyttår permanente medlemmer av A-stallen.

— Jeg tror det styrker båndet mellom laget og dem som elsker Brann lidenskapelig, sier trener Rikard Norling om den høye lokale andelen.

Svensken, som også nylig fikk en lokal assistenttrener i Robert Hauge, er åpen om at det for ham er viktig å ha spillere med ekte Brann-tilhørighet.

— Fundamentet må helt soleklart være lokalt. Spillerne som kommer inn utenfra må på et eller annet vis løfte laget.

Norling: - En styrke

- Kan den høye andelen lokale spillere ses på som at Brann er et for svakt lag for øyeblikket?

— Jeg ser det som en styrke. Vi bygger noe for fremtiden, og det viser dette. Jeg tror klubben vil vokse seg sterk med disse spillerne.

Det tror også midtstopper Jonas Grønner (20), som spilte sin barnefotball i Bergen Nord.

— Fortsatt er det sånn at vi er avhengige av veteraner som Erlend, Erik og Azar (Karadas), men vi begynner å bli mange lokale ungdommer som er klare til å ta over A-laget nå. Det er positivt for Brann, sier Grønner.

Han peker på Branns arbeid med utviklingsavdelingen som en hovedårsak til den høye lokalandelen.

— Mange av spillerne våre nå kommer derfra. Utviklingsavdelingen har fungert godt i mange år og suksessen deres må vi prøve å lære av på A-laget.

Fungerende sportssjef Rune Soltvedt var inntil nylig leder av utviklingsavdelingen. Han gleder seg over – og er enig i – Grønners vurderniger.

— Det er vært fremgang på dette feltet og det er enormt gledelig. En ønskesituasjon er å komme opp igjen i eliteserien med så mange lokale spillere som mulig på laget, sier Soltvedt.

Grønner var kaptein da Branns Gutter 16-lag ble norgesmestere for noen år tilbake. Så sent som i høst ble Sportsklubbens juniorlag cupvinnere, da de slo Lillestrøm i NM-finalen. Den nye A-lagsstopperen Fredrik Pallesen Knudsen var kaptein.

- Stort for Bergen

Knudsen tror ikke det er ubetydelig hvor Brann-spillerne kommer fra.

— Det har nok litt å si for supporterne. For mange er det kanskje gøyere å følge med, hvis det er mange lokale på laget. Hvis en bergenser slår til i Brann, er det stort for Bergen.

Rikard Norling ser det på samme måte, men Brann-sjefen sier han ikke opplever et press om å bruke spillere som kan spasere fra barndomshjemmet til Stadion.

— Det gjør jeg ikke, men det er jo på et sett logisk at folk i byen er opptatt av å ha spillere herfra på laget.

Likevel er det som Jonas Grønner understreker, fortsatt klart viktigst å være en flink fotballspiller.

— Så lenge du er god nok, har det ingenting å si hvor du kommer fra, sier Grønner.

  • Her er et eksempel på hvordan Norling kan komponere en lokal startellever, uten å plassere folk i posisjoner som er unaturlige for dem: Øvretveit - Vindheim, Grønner, Heggland, Hanstveit - Skaanes, Barmen, Haugen, Larsen - Huseklepp, Lorentzen