BTs sportskommentator Tore Strand.

Når Piotr Leciejewski møter på trening etter ferie med flere kilo for mye rundt kroppen, så vitner det om en innstilling som ikke hører hjemme blant utøvere som lever godt av sin idrett. Branns polske keeper skylder på at han har vært skadet, men det er en holdning som vitner om mangel på forståelse for hvor en befinner seg i idrettshierarkiet.Det aner meg at andre utøvere som tar idretten sin på blodig alvor, både humrer og ler når en hører slikt. For hva gjør de fleste toppidrettsutøvere når de er inne i en skadeperiode? Jo, da trener de alternativt, og gjerne litt ekstra. De svømmer, sykler og gjør øvelser som ikke forverrer skaden. Det kan ikke Piotr Leciejewski ha gjort godt nok.

Et stykke unna ønsket toppidrettskultur

Siden han kom til Brann har den polske sisteskansen i realiteten ikke hatt konkurranse om keeperplassen. Øystein Øvretveit og Jørgen Mohus har aldri vært i nærheten av å gi Leciejewski konkurranse. Det har nok bidratt til at Piotr Leciejewski ikke har måtte tyne sin fysiske kapasitet til det ypperste for å kunne stå i mål.

Det var fjorårssesongen et bevis på. Da var ikke polakken i nærheten av det nivået han var på i de to sesongene før.

Jeg er overrasket over at Branns trenerapparat og de medisinsk ansvarlige ikke har hatt en tettere og strengere kontroll over «vektproblemet». For det er ikke av nyere dato, som en kan få inntrykk av. For meg var årets spiller i BT både i 2012 og 2013 langt fra i sin fysisk beste form da fjorårssesongen startet. Det var flere enn oss i pressen som allerede på det tidspunktet snakket om at han så litt tung ut.

Det sier noe om at Brann har et stykke igjen til å ha den ønskede toppidrettskulturen innenfor sine dører. En kan også spørre seg om hvorfor Piotr Leciejewski oftere har slitt med skader enn tidligere. Har det en sammenheng med vekt? Jeg vet ikke svaret, men jeg vil tro at en slankere utgave kanskje kunne unngått noen av skadene.

– Det er litt som det har pleid å være, men han kunne vært i bedre form, sier keeper-trener Dan Riisnes.

Det utsagnet forteller mye om at Brann har mye å gå på når det gjelder treningskultur.

Vi skriver fortsatt januar, og det at Piotr Leciejewski har fått en ny konkurrent i Alex Horwath, og det at hans vekt er blitt en offentlig sak, vil kun gagne Brann. Kjenner jeg konkurransemennesket Leciejewski rett så tror jeg han snart blir å se i en slankere – og bedre – utgave.