Bjørgen/Hangelands innlegg i Aftenposten med tittelen «Det vesentlige ved idretten» har opprørt Kaggestad. Han er spesielt opprørt over at det ikke er de to idrettsutøverne selv som har formulert innlegget, men Hangelands rådgiver Jon Mørland.

Kaggestad hevder dessuten at Hangeland og Bjørgen er blitt brukt av andre, og at disse personene, som han kaller dem, bør be de to om en uforbeholden unnskyldning.

Med slike påstander har Kaggestad plassert seg først i køen av dem som har noe å unnskylde i denne saken.

Johan Kaggestad har tydeligvis skrevet sitt innlegg selv, noe som tydeligvis er et stort poeng for ham. Men han burde hatt en rådgiver.

Ola Bernhus mener Johan Kaggestad bør be Hangeland og Bjørgen om unnskyldning. Foto: NTB scanpix

Hans trumfkort er at Marit Bjørgen og Brede Hangeland ikke har skrevet innlegget på egen hånd. Hans krav til idrettsfolk som mener noe i mediene, er altså at de skal formulere alt selv. De mener han kanskje det om politikere og næringsledere også. Men vi vet , uten at det noen gang har vært et problem, at politikere har kommunikasjonsrådgivere, PR-folk, koffertbærere og alt hva de kalles, til å ta seg av et meste. De lager pressemeldinger, formulerer kronikker og leserinnlegg, skriver taler og sender twitter-meldinger.

Poenget er at dette er politikerens meninger og formuleringer, som hun/han selv godkjenner og stiller seg bak. Slik må det være.

Hvis Johan Kaggestad tror at slikt ikke foregår, så er han naiv.

Brede Hangeland og Marit Bjørgen får kraftig kritikk av Johan Kaggestad for sitt utspill i Aftenposten i forrige uke. Foto: Dan P. Neegaard

Når Kaggestad i tillegg hevder at de to idrettsstjernene har latt seg bruke av andre, er det ufint. De som står bak artikkelen i Aftenposten bør skamme seg og be Bjørgen og Hangeland om unnskyldning, skriver Kaggestad.Hva tror han om disse utøverne? At de er tjukke i hodet og ikke kan tenke selv, at de stiller seg bak meninger de ikke har, bare fordi noen ber dem om det?

«En intellektuell fornærmelse», sier Hangeland. Javisst. Jeg vil legge til: Det er såpass nedlatende – og dermed selvopphøyd – at det etterlater en vond smak.

Det er synd, for hans innlegg inneholder ellers så mye god argumentasjon at det ville ha vært førende for debatten videre. Også derfor burde han holdt seg unna personangrepene på Marit Bjørgen og Brede Hangeland.