Brann er for tiden en middelmådighet i norsk fotball, og deler av grunnen til det er muligens situasjonen rundt Brann Stadion. For Brann har 150 millioner kroner i gjeld, og 20 millioner kroner i årlige kostnader knyttet til Brann Stadion.

Til sammenligning spiller Sogndal gratis på sin Fosshaugane Campus på grunn av en høye inntekter. Haugesund har betaler bare fire millioner kroner i årlig leie på nye Haugesund stadion. Det fikk Sparebanken Vest-direktør Jan Erik Kjerpeseth til å uttale at Brann kanskje ikke har det de trenger for fremtiden på Stadion.

Branns styreleder Eivind K. Lunde er enig i Kjerpeseths analyse om at store deler av Branns fordel med å ligge i Bergen, blir utliknet av en dyr stadion.

— Så lenge inntektene på Stadion matcher kostnaden, så vil stadionutgiftene være en økonomisk belastning for Brann sammenlignet med andre klubber. Brann skal kjempe i toppen, og må ha en økonomi som ligger til rette for det. Slik er det bare delvis i dag, sier Lunde. Han sier det ville vært fantastisk å ha for eksempel fire millioner kroner i årlig leie på en stadion.

— Det ville påvirket klubben veldig mye.

- Brann kunne kjøpt en Martin Andresen i året for den besparelsen?

— Ja, for å si det litt banalt. Med en annen stadionkostnad, kunne vi ha lagt opp til en mer eksklusiv spillerlogistikk, sier Branns styreleder.

- Dette kan velte prosjektet

Med 150 millioner kroner i gjeld, må en eventuell kjøper legge en god del penger på bordet for at Brann skal komme seg bort fra Stadion uten å fortsatt skylde banken penger. Men ifølge flere personer i eiendomsbransjen i Bergen BT har snakket med, er det mulig. Spesielt etter at byens toppolitikere signaliserte at de ønsker å være med og legge til rette for Brann.

For at regnestykket skal gå i balanse må det kunne bygges mellom 300 og 400 leiligheter der Brann Stadion ligger i dag. Beregninger viser at det er mulig å få til, med godvilje fra politikerne. Branns gjeld på 150 millioner kroner delt på 300 leiligheter, blir 500.000 kroner i tomtepris pr. leilighet. Dersom man lykkes i å prosjektere opp mot 400 leiligheter kan Brann til og med sitte igjen med penger, men dette kan muligens bli spist opp av rivingskostnader.

— 500.000 i tomtepris pr. leilighet er midt på treet. Det er ikke billig, men markedsprisen ligger der. Stadiontomten er en indrefilet på grunn av beliggenheten, sier Thor Kristian Johannessen, daglig leder DNB Eiendom Nybygg i Bergen.

Ola B. Siverts, samfunnsplanlegger i Arkitektgruppen Cubus, mener Brann kan kvitte seg med gjelden dersom de ønsker det.

— Det er mulig å kvitte seg med 150 millioner kroner i gjeld hvis det selges til bolig. Men det er nok bare boliger som kan gi den økonomien Brann trenger, sier Siverts. Han har liten tro på at Brann kan håpe på noe mer enn å bli gjeldfrie.

— Brann skal være lykkelige dersom de klarer å gå gjeldfrie ut av prosjektet. De kan ikke påregne å sitte igjen med penger. Det som kan velte prosjektet er hvis Brann forventer å ha mye penger igjen etter at de har solgt Stadion og betalt ned gjelden, sier Siverts.

Ishockey eller fotball?

Arkitektgruppen Cubus skal levere et innspill til Bergen Næringsråds og Sparebanken Vests utreding om byarena i Bergen. Ishockey er kanskje det mest aktuelle alternativet som hovedsport i en byarena i Bergen, blant annet fordi det er lettere å kombinere med kultur, men det er fortsatt på agendaen at det også kan bli en fotballstadion.

Siverts mener det må være i Branns interesse å flytte.

— Brann kan komme i en ny arena, som de har lavere kostnad på enn hva de har i dag. Og de kan få forenklet driften av klubben hvis de slipper å administrere Stadion. Alt som kan forenkle driften av Brann, er positivt for klubben, mener Siverts.

Slettebakken, Nygårdstangen og containerkaien på Nøstet (Jekteviken/Dokken) nevnes som aktuelle alternativ. Men alle har betydelige utfordringer.

— Området Bergenshallen ligger i i dag (Slettebakken) kan være aktuelt. Nygårdstangen er veldig vanskelig. Jekteviken er duket for bolig, det kan bli som Aker Brygge, er styreleder Lundes analyse.

Han sier Brann må være i sentrum, og utelukker flytting til en bydel. Lunde tror det vil være sterke følelser involvert om en flytting skal bli aktuelt, men han sier Brann vil bidra til diskusjonen, uten å sitte i førersetet. Brann jobber også i dag med tiltak for å redusere kostnaden på Brann Stadion.

— Vi ønsker å bidra til debatten rundt en ny byarena Brann kan være en del av. Det er vi meget interesserte i. Men dette involverer reguleringsplaner, byutvikling og tomteland kommunen gjerne er eier av. Derfor er det naturlig at politikerne leder an i prosessen, sier Lunde.