BUDAPEST (Aftenposten.no) – Jeg har vunnet en E-cup med Byåsen, men det var ikke den gjeveste. Viborg vant Champions League to år på rad, men så kom jeg, sier Marit og ler. Da trønderjenta ankom Danmark i 2010, hadde Viborg vært Europas beste lag. Så overtok Larvik, Buducnost og Györ.

Etter fire år i Viborg kom en skulderskadet Malm Frafjord i fjor tilbake til Norge – og valgte Larvik.

— Kulturen forsvant i Viborg. Det var økonomiske problemer og mange sluttet. Nå er det godt å være i Norge igjen, og jeg føler at den kulturen som ble borte i Viborg har Larvik bevart. Der er det kontinuitet i alle ledd. Systemene, treningene og moralen ligger der. Når det kommer en ny spiller, blir hun fort påvirket av miljøet. Og det er ikke vanskelig å komme inn i Larvik. Jeg liker også vinnermentaliteten. Hos oss er folk dårligere tapere selv på trening, sier 29-åringen.

Avventer landslagsspill

Etter at Norge tapte EM-finalen mot Montenegro i 2012, ble det bare tre landskamper på vårparten året etter for Malm Frafjord. En skulderkade har satt henne utenfor både klubb— og landslag.

Nå er skulderen bra. Marit gleder seg til Final4 i Champions League – og tar det før hun vurderer eventuell videre landslagskarriere.

— Jeg har ikke tenkt så mye landslag.

- Er du frisk nok til et comeback på landslaget?

— Jeg er frisk, men må fortsatt ta «rehabøvelser». Men det kan jo være fordi jeg begynner å bli gammel, sier 29-åringen og ler. Sesongen er over om halvannen uke, så da får jeg ta stilling til landslaget. Jeg snakker med Thorir, men jeg skal ikke være med på sommersamlingen, sier jenta som var kaptein både da Norge tok VM-gull i Brasil i 2011 og OL-gull i London i 2012.

Taklet økonomikrisen

Malm Frafjord synes det har vært lett å komme inn i Larvik-laget.

— Da jeg kom, tenkte jeg: Jøss, jeg kjenner jo alle fra før. Larvik har jo mange landslagsspillere. At jeg har spilt med dem på landslaget, har gjort det lettere å komme inn i klubblaget. Det er bare å si hvordan jeg vil ha det. I forsvar har det gått veldig fort, men i angrep kreves det litt mer timing, forklarer veteranen.

- Hvordan har Larviks økonimiske krise påvirket deg?

— Det var egentlig ikke noe nytt. Økonomisk krise opplevde jeg også i Danmark. Jeg har stolt på at Larvik har flinke folk som kan ordne opp. Eller burde jeg ha vært mer stressa? sier Marit og ler.

— Vi jentene har gjort noe med det vi kan gjøre noe med, det sportslige. Sponsorene vil ha noe de kan satse på, og det har vi prøvd å få til.

Respekt for russerne

Larvik var glade da de fikk russiske Dinamo-Sinara i semifinalen og ikke Buducnost eller Vardar. Det betyr likevel ikke at noen tror på lett mach i Papp Laszlo Sportarena lørdag ettermiddag.

— Det er et godt lag vi møter i semifinalen. Typisk russisk. Alle er gode til å skyte og utfordre, sier Marit, som liker Final4-konseptet.

— Det gir meg mesterskapsfølelse. Final4 har vært vellykket på herresiden, så jeg håper det slår an også her – selv om det ikke er noe ungarske lag her, sier Marit Malm Frafjord.

Skal OL, VM- og EM-vinneren også få has på den gjeveste klubbtittelen?

Semifinaler Champions League lørdag:

Kl. 14.15 Larvik-Dinamo-Sinara

Kl. 16.45 Vardar-Buducnost

Søndag:

Kl. 14.30 Bronsekamp

Kl. 17.00 Finale