SARPSBORG: Sundet hadde fem poeng opp til Løv-Ham på den siste kvalifiseringsplassen før gårsdagens kamp. Tapet betyr at situasjonen er den samme for Trysil-laget to runder før slutt.

Neste år går de to best plasserte rett opp, mens de to dårligst plasserte i Tippeligaen må ta den tunge veien ned. Denne sesongen møtes 14. plassen i Tippeligaen, nummer fem i Adeccoligaen til en semifinale. Det gjør også nummer tre og fire. Vinnerne møtes til finale.

I fjor var det Kongsvinger som kunne heve armene i været, etter å ha slått Sarpsborg 5-4 sammenlagt i finalen over to kamper.

Neste år er systemet borte.

– Veldig synd at det skal fjernes. Det skaper ekstra spenning i serien. Nå er alle lagene involvert i enten opprykk— eller nedrykksstriden, sier Yngve Sandbuløkken.

– Artigere med kvalik

– På slutten av sesongen er det mye artigere å spille om en kvalifiseringsplass, enn kun en plassering, sier 31-åringen. Assistenttrener Tore Fossum tok seg av pratingen med pressen etter kampen. Han deler Sandbuløkkens syn.

– Flere lag har noe å spille om. Noe som øker intensiten i kampene, sier Fosssum.

– Er kvalikhåpet borte nå?

– Det er fem poeng, så det er mulig. Men det er klart det blir tøft, svarer Fossum, som synes Sundet hadde fortjent et poeng mot Sarpborg 08, som passerte Fredrikstad på tabellen med tre poeng.

Presset bakover

– Guttene jobber hardt hele kampen, og følger planen vi har lagt. Vi blir litt trykket tilbake i 1. omgang, men vi hevet oss mange hakk i den andre, forteller han.

Ligaens høyeste spiss, Øyvind Hoås, skulle egentlig ikke spillet oppgjøret, grunnet fødsel, men med etter å ha ønsket en liten gutt velkommen til verden natt til søndag, ble han disponibel for Sarpsborg.

Strafferedning

Nettopp Hoås ga sarpingene ledelsen etter 25 minutter.

Ti minutter senere ble mannen på over to meter holdt av Erkan Saglik. Linjemannen gikk bananas med sitt flagg, og dømte straffe. Tom Erik Breive gikk fram, men Yngve Sandbuløkken gikk riktig vei og fikk slått ballen til corner. Sandbuløkkens første strafferedning denne sesongen var dermed et faktum.

Hjemmelaget med 2344 tilskuere i ryggen, trykket på hele 1. omgang, mot et Sundet-lag som la seg veldig lavt i banen.

– Alt gikk etter planen, forutenom den scoringen. I andre fikk vi flyttet laget opp og tatt over mer av spillet, sier Fossum.

Tobias Johansson og Kim Ojo, hadde begge muligher som burde ha blitt tatt bedre vare på. Erkan Saglik ble kun hindret scoring av en Sarpsborg-spiller på strek.

– Vi hadde fortjent et poeng, spesielt når vi skaper så mange sjanser, avslutter Fossum.