Bertil Valderhaug.HvitVignett Foto: Aftenposten

DET VAR gladfotballen, rettferdigheten og fair play som seiret da Andrés Iniesta skjøt Spania til VM-gull i sin første finalesjanse.

Nederland feilet som de gjorde i 1974 og 1978, og det var like greit.

For selv om nederlenderne gjorde jobben vanskelig for Spania, nektet favorittene tid og rom, i 90 minutter gjennomførte en prikkfri kamp rent taktisk og i tillegg skapte nok sjanser i ordinær til å vinne, vant de neppe noen nye fotballhjerter.

Fordi de spilte langt over grensen og bidro til at det ble den styggeste VM-finalen gjennom historien.

Kung fu-triks

Mens deres forgjengere på 70-tallet ble husket for gull-laget som aldri fikk gull, vil årets utgave i min minnebok bare gå inn som en samling med råtasser som ikke fortjente bedre enn tap.

Nederland fikk ni av de 14 gule og det ene røde kortet som dommer Howard Webb dro opp. De burde faktisk ha fått flere røde.

At Nigel de Jong (som kung fu-sparket Alonso i brystet og utrolig nok bare slapp unna med gult) og råskinnet Mark van Bommel ikke fikk rødt, er en gåte.

(Foto: David Gray/Scanpix) Men heldigvis havnet ikke Spania helt i den oransje revesaksa. De lekne, fintspillende malte bare på. Lot seg riktignok irritere innimellom, men greide å holde hodet kaldt.

Som store mestere gjør.

De gjorde som de gjorde i EM-finalen for to år siden, vant 1–0 og har med det bevist at den ballbesittende finfotballen fortsatt gir suksess.

Bare smil

Selv om finalen var av beste dramatiske merke, er det ikke den jeg vil trekke frem hvis noen i fremtiden spør meg hva jeg først og fremst vil huske fra VM i Sør-Afrika.

Da vil svaret være de smittende sørafrikanske smilene. Gleden. Gløden.

Da landet ble tildelt fotball-VM, var det mange som lurte på om det var en sjarmøretappe av Sepp Blatter for å sanke afrikanske presidentstemmer. Slett ikke umulig det.

Men med fasit i hånd, 64 kamper, fire uker og tre dager etter at Sør-Afrika og Mexico sparket det hele i gang i vuvuzela-trykkokeren Soccer City i Johannesburg, er det bare å gratulere Sør-Afrika med seieren.

(Foto: Dylan Martinez/Scanpix)«Bafana Bafana» kom seg ikke videre til mellomspillet, men VM ble en triumf likevel.

Ikke bare for Sør-Afrika, men for hele Afrika.

Det første mesterskapet på det afrikanske kontinentet gikk langt bedre enn det mange på forhånd fryktet.

Og det fikk til slutt en verdig vinner.