Mads Stokkeliens klubb skal spille mot Cubas landslag i Havana. De håper å bryte ned tiår med politiske motsetninger gjennom sport.

Cosmos spiller på nivå to i USA, men har stjernespillere som Raul på laget. Spanjolen danner spissduo med norske Mads Stokkelien. Nå skal de spille mot Cubas landslag 2. juni.

Besøket til Cuba er det første av et amerikansk lag siden 1999 da baseball-laget Baltimore Orioles spilte en oppvisningskamp der.

Bryte barrierer

Turen kommer etter at president Barack Obama i desember sa at Washington ønsket å normalisere forholdet til Cuba etter fem tiår med stillstand.

— Jeg har alltid trodd på at sport kan bringe mennesker sammen og bryte ned barrierer. Forhåpentligvis kan vi inspirere andre, sa Cosmos' styreformann Seamus O'Brien. Han får støtte av lagets trener.

— Vi gleder oss til denne muligheten. Det er et historisk øyeblikk. Det vil bli en fin kamp hvor vi bringer folk sammen, sa Giovanni Savarese.

O'Brien erkjenner at logistikken ikke er like enkel. Transport og visum er blant utfordringene som må løses.

— Arbeidet holder på. Det er mye som er flytende foreløpig. Myndighetene jobber veldig hardt.

Fotball viktigst

På Cuba gleder man seg til kamp, forteller landslagets trener Walter Benitez.

— Da de sa til meg at det var en mulighet for å spille mot Cosmos, hoppet jeg av muligheten til å få spille mot en klubb med den historien, sa Benitez.

Cosmos-trener Savarese presiserte at kampen skal handle om sport og ikke politiske motsetninger og ideologier.

— Det viktigste er fotball, slo han fast. (©NTB)