Det var på siste runde av turneringen i Connecticut at mannen med «blekksprutsvingen» slo til i dobbelt forstand.

46-åringen gikk runden 12 slag under par og forbedret rekorden på 59 slag som han selv delte med fem andre spillere.

Furyk måtte putte to ganger på siste hull etter først å ha satt rekord for ni hull med fantastiske 27 slag (åtte under par). Han trengte 31 slag på siste halvdel av runden sin.

Han er tidligere vinner av US Open og var den forrige som greide en 59-runde. Det gjorde han i 2013.

Ikke god nok for OL

To andre proffspillere har greid en 58-runde, tyske Stephan Jäger og japanske Ryo Ishikawa. Ingen av dem gjorde det på PGA-touren, som er stedet for verdens beste.

Det hadde vært suveren PR for OL-golfen å få Furyk til Rio, men dit er han for dårlig til å komme. Etter å ha vært litt plaget av skader, er han falt til 24. plass på verdensrankingen. USAs OL-lag består av (OL-ranking i parentes): Bubba Watson (1), Rickie Fowler (3), Patrick Reed (7) og Matt Kuchar (8).

Det har for øvrig vært ett hett tema at så mange av de beste herregolferne har trukket seg fra OL, men for mange betyr den mye. «Jeg vil heller ha en bronse i OL enn en tredjeplass på Augusta, har svenske Henrik Stenson uttalt.

Rykket opp 65 plasser

Amerikaneren innledet siste dag 16 slag bak turneringsleder og landsmann Daniel Berger. Så spilte han seg opp 65 plasser med fantomrunden! "Verdensrekord" det også?

Fra å ligge på 70. etter tre runder, endte han på femte — tre slag bak Russel Knox, som forøvrig gikk sisterunden i Travelers Championship på 68. Furyk leverte seks birdier og en eagle på sine ni første hull. Det ble birdie på syv strake hull fra 6. til 12. hull. Punktum satte han med en parputt.

Runden ble belønnet med ellevill jubel av tilskuerne som var med på den historiske begivenheten.

Gratulert av kollegene

Det haglet med Twitter-gratulasjoner fra andre golfproffer. Graem McDowell hadde denne, med en liten undertone: «Special round of golf there from Furyk. Cool to see how emotional he was. Golf is hard and days like that don't happen often. #58”.

Furyk er ikke kjent for å vise særlig mange forskjellige ansiktsuttrykk uansett hvordan det går, men valgte å trekke ekstra bredt på smilebåndet etter fantomrunden.

Furyk er også kjent for sin spesielle sving, som blant annet har fått karakteristikken at den ser ut som en blekksprut som har falt ned fra et tre.

En trøst for de mange amatørene som får kritikk for svingen. Det er visst ikke stilen det kommer an på!