RIO DE JANEIRO/OSLO: Nederlandske Annemiek van Vleuten ledet landeveisrittet i Rio de Janeiro med 11 kilometer igjen da det gikk fryktelig galt.

I den svingete utforkjøringen ned fra Vista Chinesa-stigningen mistet van Vleuten kontrollen over sykkelen. Nederlenderen føk over styret og landet med øvre rygg/nakken på en betongkant.

Etter velten ble nederlenderen liggende urørlig i veikanten.

Den belgiske journalisten Renaat Schotte skriver på Twitterat van Vleuten fraktes til sykehus i ambulanse og at hun er ved bevissthet.

Rundt klokken 22 norsk tid kom det nederlandske sykkelforbundet med en oppdatering på situasjonen i en pressemelding:

— Hun er ved bevissthet, og i stand til å kommunisere. Ytterligere medisinske undersøkelser gjøres på sykehuset, heter det.

Like før midnatt kom det meldinger i nederlandske medier om at van Vleuten har pådratt seg en hjernerystelse og tre brister i ryggraden. Hun ligger for øyeblikket på intensivavdelingen på sykehuset i Rio de Janeiro.

Mens van Vleuten var i smerter etter den stygge velten, spurtet lagvenninne Anna van der Breggen inn til gull etter en høydramatisk avslutning. Svenske Emma Johansson tok sølvet, mens italienske Elisa Longo Borghini ble nummer tre.

Også herrenes ritt ble preget av stygge velt i den siste utforkjøringen. Les mer her: - Himmel og hav for et ritt.

- Herregud

Norske Vita Heine var involvert i en tidlig velt og havnet langt bak. Heine forteller at hun fikk beskjed om å ta med ro etter nederlenderens stygge velt.

— Jeg fikk med meg at det hadde skjedd noe. Da vi kom forbi var det ambulanse der, og vi fikk beskjed om å sykle forsiktig forbi, sier Heine til Bergens Tidende.

- Gjør det deg redd å se slike ting?

— Jeg kan ikke tenke for mye på det at det går an å velte. Da kan jeg ikke være syklist.

Van Vleutens britiske konkurrent Lizzie Armitstead forteller at hun ble sterkt preget av nederlenderens velt.

— Jeg venter bare på nyheter om van Vleuten. Det er vanskelig å konsentrere seg når du ser en slik velt, forteller Armitstead til BBC.

Hun reagerer også på løypene i Rio. I herrens ritt lørdag var det også flere velt i den avgjøende utforkjøringen.

— Dette var mye mer enn bare teknisk, dette var farlig, sier Armitstead, som før støtte av BBC-ekspert Chris Boardman, som stempler løypen som «for farlig».

LES OGSÅ: De runde blåmerkene avslører hemmeligheten til USAs OL-lag.

Sterke reaksjoner i sosiale medier

I sosiale medier er det mange som ønsker van Vleuten god bedring.

— Spennende finale, men vanskelig å sette pris på etter å se Annemiek van Vleuten ligge urørlig i veikanten, skriver CyclingTips-journalisten Neal Rogers på sin Twitter-konto.

— Herregud. Forferdelig krasj for van Vleuten. Nederlandske fans er følelsesladede

I RIO: Øystein Vik.

her i målområdet. Håper på det beste, skriver BeIN Sports-journalisten Tancredi Palmeri på sin Twitter-konto.

Van Vleuten var uansett ikke påmeldt temporittet senere i OL. Nå venter etter all sannsynlighet en opptreningsperiode for sykkelstjernen.