Moldova — Norge 1-2

Norge kom under igjen, som i alle Høgmos fire første kamper og nesten alle andre landskamper de siste to årene. Denne gang greide laget å snu til seier, først med Ola Kamaras utligning på overtid i første omgang.

— Det var nesten EM-laget til Moldova, en tøff og fin motstander, og for tredje kamp på rad kjørte vi matchen i lange perioder, sa Høgmo.

Akkurat halvveis i annen omgang slo Jo Inge Berget en bakromspasning fra dypt inne på egen halvdel. Yann-Erik de Lanlay nådde den, gjorde et perfekt nedtak med venstrebeinet og vippet ballen perfekt over keeper med høyre.

— Jo Inge gjorde jobben i dag, og Yann-Erik viste ferdigheter vi trenger i norsk fotball, sa han om de to spillerne som samarbeidet om vinnermålet. Det kan godt bli stående som årets flotteste landslagsmål også når resten av kampene er spilt, sa Høgmo etter kampen.

Det var en ujevn prestasjon av Norge, men Høgmo fikk en del av svarene han var ute etter. Thomas Kind Bendiksen hadde en løfterik debut, og Kamara, Berget og Lanlay viste lovende offensive takter. Det gjorde også Morten Gamst Pedersen, som før kampstart hadde nøyaktig like mange landskamper (76) som resten av startelleveren til sammen.

I annen omgang fikk Jørgen Skjelvik vist fram farten, og han kom flere ganger rundt på kanten fra sin backplass. Dessuten var Erik Huseklepp hvass i sitt innhopp. Til sist var det en fortjent norsk seier, selv om det var mye å sette fingeren på. Blant annet var det mange livsfarlige balltap.

Treg start

Norge brukte lang tid på å få i gang noe spill mot et mer etablert Moldova-lag med sju mann som startet da Montenegro ble slått 5-2 borte i siste VM-kvalifiseringskamp. Tore Reginiussen og Ola Kamara var eneste nordmenn som spilte i siste kvalifiseringskamp.

Rammen rundt kampen ga ikke ekstra tenning. Bare en håndfull tilskuere møtte opp. Stadionet der Barcelona og Inter i 2009 og 2010 vant klubb-VM hadde onsdag 44.000 ledige tilskuerplasser.

— Det var en lurvete start. Et nyskapt lag trengte tid til å finne ut av det, og pasningsfeil skapte utrygghet, men de siste 60 minuttene var vi gode. Vi skapte stadig flere sjanser, og vi scoret to veldig fine mål. Vi vant veldig fortjent, sa landslagssjefen.

Allerede etter et par minutter måtte kampen stoppes i fire minutter fordi Moldovas venstreback og ene midtstopper skallet i en luftduell og måtte lappes sammen med bandasjer på henholdsvis hode og nese.

Moldova kom til kampens første halvsjanser, men Norge skapte den første store etter halvspilt første omgang. Kamara spilte pent til Jo Inge Berget, som dro av midtstopper Veaceslav Posmac og var gjennom. Han prøvde å vente ut keeper, men dermed rakk en motspiller å blokkere skuddet.

Slo tilbake

Rett før halvtimen var spilt tok Moldova ledelsen. Henrique spilte fram Igor Picusciac på venstresiden. Norges forsvar hang ikke med, og det var stopper Posmac som var et halvt skritt foran Jørgen Skjelvik og slo ballen i mål fra kort hold.

Norge kom seg mot slutten av omgangen. Kamara, som hadde vært et uromoment for Moldovas forsvar hele kampen, fikk en stor sjanse da han fikk nikke fra kort hold på Morten Gamst Pedersens innlegg, men han fikk ikke ballen på mål.

Han rettet det opp halvannet minutt på overtid i omgangen, da Gamst vant ballen, førte opp og slapp den til Kamara i akkurat rett øyeblikk. Spissen vippet elegant ballen over keeper og jublet for sitt første landslagsmål.

UTLIGNET: Kamara var iskald da han utlignet for Norge i det 47.minutt. Foto: NTB SCANPIX

— Det var deilig å score, men litt spesielt med null mennesker på tribunen, sa Kamara.

Og i det 67.minutt skulle Norge ta ledelsen ved De Lanlay, og det med klasse.

Berget slo ballen i bakrom til Lanlay. Vingen brukte èn berøring for å få kontroll på ballen før han chippet den pent over keeperen.

Etter Lanlays drømmemål kunne dermed Høgmo juble over sin første landslagsseier.

— Det var nok en blanding av instinkt og tanke. Jeg fikk akkurat kikket opp og så at keeperen sto på halvdistanse. Da lobbet jeg over ham. Det var deilig å se den gå inn, sa matchvinneren.

Det var kanskje ikke akkurat ketsjupeffekten Kamara etterlyste etter måltørken som herjet laget i fjor, men mål og seier kan bare gjøre godt for selvtilliten før kampene som venter.