Onsdag innstilte valgkomiteen i Norges Fotballforbund (NFF) på gjenvalg for president Yngve Hallén.

Den innstillingen faller ikke i god jord hos Norsk Breddefotballforening (NBF), som også i tiden frem mot innstillingen har stilt seg bak et skifte.

Det er et splittet Fotball-Norge som møtes til fotballting i Lillestrøm 7.-9. mars.

— Synd og skadelig for norsk fotball

Innstillingen av Hallén var en flertallsbeslutning. Av valgkomiteens seks medlemmer, stemte Stabæk-representantene Einar Schultz og Richard Jansen imot.

— Vi oppfatter flertallsinnstillingen som et uttrykk for det vi ser i resten av Klubb-Norge: At det er stemning for et presidentskifte. Det er synd at komiteen ikke fant en annen kandidat. Det er synd og skadelig at de ikke gjorde den jobben, men gjorde det som sikkert var mest bekvemt der og da, sier Gunn Heidi Henriksen, leder i Norsk Breddefotballforening, til aftenposten.no.

Hun leder en forening som er klokkeklar på at Hallén ikke fortjener en ny periode i sjefsstolen på Ullevaal stadion.

Men det er altså han valgkomiteen stiller seg bak, etter en prosess som ble utsatt en måned.

- Vi måtte først utsette innstillingen da vi trengte mer tid til vurderinger og samtaler med kandidater. Vi har vurdert flere kandidater og har hatt et grundig arbeid. Men flertallet valgte å ha kontinuitet i arbeidet med økonomistyring, kvalitetsutvikling og handlingsplanen, forklarer valgkomiteleder Marianne Brynildsen.

- Realistisk med presidentskifte

Også før innstillingen presset foreningen for norsk breddefotball på for andre kandidater overfor valgkomiteen.

Henriksen forteller at hun stadig får tilbakemeldinger fra klubber som mener det er tid for å mobilisere mot Hallén, som har sittet som president i to toårsperioder.

Derfor er det sannsynlig at det vil fremmes et benkeforslag på tinget i mars. Om et benkeforslag får flertall av delegatsrepresentantene der, vil det være nok til å felle Hallén.

— Det er i aller høyeste grad realistisk. Det har skjedd før, og kan skje igjen. Fotballen er riktignok en konservativ verden, men jeg vet at det er stemning for et skifte, fastslår Henriksen.

— Jeg opplever en veldig stor støtte for vårt syn. Jeg får mange tilbakemeldinger. Samtidig er mange redd for å si hva de mener i frykt for at det skal gå utover ens egne områder, og det er et demokratisk problem for norsk fotball, hevder Henriksen.

Delegatsrepresentantene kommer fra klubber og kretser. Henriksen understreker at mye handler om hvor mange klubber som møter opp på tinget, og at de finner en egnet motkandidat.

Henriksen vil foreløpig ikke lansere navn, men er klar på at det finnes en rekke dyktige presidentkandidater i fotballfamilien.

- Vil alltid være ulike oppfatninger

Hallén forteller at han er svært fornøyd med å bli vist tillit for det arbeidet som er blitt gjort med ham som president, og mener det er gjort et grundig arbeid bak innstillingen.

- Det er viktig å understreke at jeg ikke er en feilfri president. Det er områder der jeg kunne vært mer observant og gjort ting på en annen måte. Men i det store og hele mener jeg at jeg sammen med forbundsstyret har levert bra med hensyn til målene våre, sier Hallén til bt.no.

Om motforestillingene mot ham som president, sier han:

— I en stor organisasjon vil det være ulike oppfatninger, og det er bra at de kommer frem. At valgkomiteen er åpen om dette i innstillingen er en styrke.

Kritikk for Drillo-sparking

Flere har reagert på presidentens håndtering av enkeltsaker, eksempelvis avskjedigelsen av Egil «Drillo» Olsen sist høst.

— Enkeltsaker har fått stor oppmerksomhet i media. Drillo-saken ble en slik sak som fikk stor oppmerksomhet på slutten av det som egentlig hadde vært et bra fotballår, sier Hallén og referer blant annet til kvinnelandslagets EM-sølv og at U21-landslagets EM-bronse.

Norsk Breddefotballforening mener at NFF under Halléns ledelse har forsømt breddefotballen, og retter en advarende pekefinger mot en administrasjon som har est ut.

- Det er bra at alle oppfatninger kommer frem, og det er viktig at vi får en god og demokratisk prosess på fotballtinget, sier Hallén, som understreker at det foreløpig bare er en innstilling og at det er opp til tinget å evaluere arbeidet som er blitt gjort og veien fremover for norsk fotball.

— Nå blir det viktig å levere et godt fotballting. Tinget må brukes til å være åpne og ærlige med hverandre, at det blir et verksted for utarbeiding av ny politikk og nye ideer, sier Hallén.

Splittet Fotball-Norge

Hverken Hallén eller Brynildsen vil spekulere på om det vil fremmes benkeforslag på tinget.

Det vil heller ikke Richard Jansen, som stemte mot Hallén. Men han opplever et Fotball-Norge som er splittet.

— Innstillingen tyder på det, sier Jansen.

— Jeg mener det er tid for et presidentskifte, og det var derfor jeg stemte på en kandidat som jeg mener var bedre. Men andre får vurdere selv, sier Jansen, som legger til at det kan være vanskelig å vinne frem uten valgkomiteen i ryggen.