EKEBERG: Aftenposten skrev søndag om jente— og kvinnedommere som får hets og kjeft av mannlige trenere, spillere og publikum basert på kjønn.

Rekrutteringen av jentedommere er imidlertid veldig god i Oslo Fotballkrets.

Hanne Marit Normann har gjort comeback denne sesongen, og stortrives i miljøet hvor de fleste av kollegene av samme kjønn er over 20 år yngre enn henne.

Hun har endelig tid til å dømme igjen nå som barna hjemme er blitt så store at hun kan bruke en del kvelder på hobbyen sin.

Huk-dommeren vet om unge dommere i klubben som ikke lenger vil dømme barnefotball med syv spillere på hvert lag, fordi foreldrene i de årsklassene gir så mye kjeft. I de yngre årsklassene med femmerfotball har ikke ambisjonene hos foreldrene blitt så store og dominerende.

44-åringen har derfor alltid med seg et foreldrevettkort i lommen når hun dømmer yngre lag.

— Der står det svart på hvitt at vi er her for å ha det gøy, at dette er barn, osv. Hvis noen blir litt for stygge i munnbruken eller snakker til spillerne sine på en negativ måte, så gir jeg dem et slikt kort, og da blir det alltid god stemning, sier kamplederen.

HAR DU SETT DENNE:

Fair play

Før hver kamp arrangerer hun et fair play-møte med støtteapparatet fra begge lag.

Hanne Marit Normann har gjort comeback denne sesongen. Hun er nøye med å sette kjeftende foreldre på plass. Foto: ROLF ØHMAN

— Der blir vi enige om at vi er der for å spille fotball og ikke klage på hverken med- eller motspiller eller dommeren, sier Normann som opplever at folk ønsker å få til et godt samarbeid under kampen.- Så blir det selvfølgelig ampert og dårlig stemning av og til, særlig hvis et lag er underlegent eller har dårlig kondis, men for det aller meste er det bare positive opplevelser, sier hun.

I de eldre årsklassene har hun merket seg at spillernes oppførsel ute på banen veldig ofte reflekterer oppførselen til støtteapparatet på sidelinjen.

Ny satsing

Det er i de yngre aldersklassene at flest dommere forsvinner, sier Espen Kallerud i Oslo Fotballkrets' dommerkomité. Det er ikke presset fra spillerne som er verst, men ropet fra foreldrene på sidelinjen.

Kretsen har en satsingsgruppe hvor de velger talentfulle dommere i rett alder og med den rette innstillingen. Det nye nå er at de har en egen gruppe for jenter.

— Jeg tror jentene i Oslo har savnet at man stiller strengere krav til dem på samme måte som guttene. Vi ser god effekt av det i år. De seks dommerne som har vært med har alt utviklet seg og tatt store steg, sier Kallerud.

Han tror rekrutteringen blant jenter vil gå opp når de ser at oppfølgingen er god og at de får hjelp til å nå sine ambisjoner.