AALESUND — FREDRIKSTAD 3-0:

ÅLESUND (smp.no): Fredrikstad kom til Ålesund med kun 13 utespillere, og uten en rekke profiler, på grunn av skader og suspensjoner. Det var derfor ventet at de ville få det tøft mot et hjemmelag som hadde spilt 13 hjemmekamper på rad uten tap. Og tøft ble det.

AaFK virket å være klar over Fredrikstads svakheter og gikk rett i strupen på gjestene fra start. Tidlige scoringer fra Michael Barrantes og Sander Post roet hjemmenervene i en første omgang der AaFK dominerte totalt og burde scoret flere mål.

Etter pause tok AaFK det mye mer med ro, kanskje med tanke på kvalifiseringskampen til Europaligaen i Albania på torsdag, og kontrollerte inn til en sikker seier.

Tre minutter før slutt pyntet Barrantes ytterligere på resultatet med AaFKs tredje scoring. Det var ikke mer enn hjemmelaget fortjente etter å ha valset over et meget tafatt Fredrikstad-lag.

Kjørte på fra start

AaFK gikk rett i angrep, og kom til en brukbar mulighet allerede etter 30 sekunder da høyreving Christian Myklebust fant Sander Post med et hardt og godt innlegg på bakerste stolpe. Men estlenderen kom imidlertid ikke høyt nok og headet ballen over mål.

I minuttene etterpå fortsatte AaFK presset, og kom til to gode innlegg til, denne gangen fra venstresiden, før laget fikk sin velfortjente ledelse etter åtte minutter.

Barrantes scoret

Scoringen kom nok en gang etter et godt angrep fra venstresiden, hvor Demar Phillips fikk lagt inn til nevnte Post som igjen la ballen til rette for Michael Barrantes. Costaricaneren kunne enkelt kontrollere ballen inn i venstre hjørne bak en sjanseløs Jon Knudsen.

Etter 13 minutter kom Fredrikstad på en sjelden visitt foran AaFKs keeper Sten Grytebust, men den ble likevel farlig nok. Mouhamed Gueye fikk tåa på et innlegg, og Grytebust fikk med nød og neppe slått ballen ut til siden.

Men det var AaFK som så desidert kjørte kampen, og en kanon fra Barrantes holdt på å ende i nettmaskene etter 20 minutter, men et Fredrikstad-bein sto i veien.

To minutter etterpå var det Christian Myklebust som kom til avslutning, da han curlet ballen med venstrebeinet like utenfor mål.

Post leverte

Men det lå et hjemmemål til i lufta, og etter 25 minutter fikk AaFK uttelling ved Sander Post. Jo Nymo Matland fant først Demar Phillips med en genial pasning bak Fredrikstads forsvar. Phillips nærmest taklet ballen videre til Sander Post, som fra 10 meter enkelt satte ballen i mål.

(Artikkelen fortsetter)

AAFK-JUBEL: Sander Post og Aalesund jubler for 2-0-scoringen (Foto: Digitalsport).

AaFK var ikke ferdig med dette, og etter 33 minutter fikk Demar Phillips en god skuddmulighet fra 18 meter, men jamaicaneren greide bare å blåse ballen ti meter over mål.

Hva så med Fredrikstad?

De skadeplagede gjestene fikk ingenting til og virket nærmest å ha gitt opp på stillingen 0-2. Laget manglet totalt aggressivitet, og satte ikke inn presset på lettbente AaFK-spillere før de kom godt inn på FFKs halvdel. Merkelig passivt, siden de tross alt måtte ha to mål for å få med seg poeng.

FFK fikk likevel en mulighet etter dødball da Gueye sto mutters alene. Headingen fra sju meter gikk rett på Grytebust.

Dermed gikk lagene til pause med en veldig fortjent tomålsledelse til hjemmelaget.

Tok grep

Fredrikstad byttet ut sin smått svimle høyreback Andreas Landgren i pausen, etter at han virkelig fikk kjørt seg mot Demar Phillips i første omgang.

Fredrikstad hang bedre med i starten av andre omgang, og gjorde i hvert fall forsøk på å angripe, uten at det ble særlig farlig foran AaFKs keeper Sten Grytebust. At Fredrikstad gikk mer offensivt til verks førte også til at AaFK fikk mer rom framover. Det var fortsatt hjemmelaget som var farligst, selv om det gikk mer i krabbegir enn i første omgang. Trolig tenkte hjemmelaget mer og mer på bortekampen i kvalifiseringen til Europaligaen mot FC Tirana førstkommende torsdag.

God innbytter

Spesielt farlig ble det først etter 66 minutter da innbytter Tramaine Stewart fintet seg fram på høyresiden. Det harde innlegget fikk Jon Knudsen slått til corner. Stewart var et friskt pust mot slutten av kampen og skapte mye den knappe halvtimen han spilte.

Fredrikstad skapte fortsatt bare problemer på dødball, og Alexander Ruud Tveter kom til skudd etter corner i det 75. minutt. Men skuddet ble blokkert av et AaFK-bein.

Tre minutter etterpå kom AaFKs Demar Phillips til skudd fra ti meter, men en god Jon Knudsen fikk slått til corner.

3-0

Mot slutten fikk AaFK flere muligheter, og det var bare rett og rimelig da Michael Barrantes hamret ballen i nettaket til 3-0, etter flott forarbeid av Stewart. Da var det spilt 87 minutter.

Dermed endte kampen med en solid og svært fortjent seier til hjemmelaget.

Helsvart

Etter kampen ble Fredrikstads kveld om mulig enda svartere da Ole Jørgen Halvorsen fikk sitt andre gule kort etter en disputt med kampens gode dommer Svein-Erik Edvardsen. Rødt kort og 0-3 i sekken for et redusert og meget svakt bortelag.