KLINGENTHAL: Hoppsportens markante sportssjef Clas Brede Bråthen må heretter finne plass til kommunestyremøter.

Han sa ja til å stå på listen for Arbeiderpartiet, men ble overrasket da han fikk så mange stemmer at han hoppet opp til fast plass i kommunestyret til Nedre Eiker.

Clas Brede Bråthen på trening med hopperne i Klingenthal. Foto: Mette Bugge

Samme uke som verdenscupen avvikles i Klingenthal, som tidligere lå i DDR, har Bråthen debutert politisk. Han var på første møte onsdag.— Jeg har alltid vært interessert i det som skjer i samfunnet, ikke minst lokalt. Men det hendte noe spesielt i forbindelse med det forferdelige på Utøya. Jeg ble så imponert og fanget av måten de politiske lederne håndterte situasjonen på i etterkant. Det var veldig fint, sier han.

Bråthen fikk en vekker selv også.

— Jeg begynte å fundere på hva slags mekanismer som gjør at man klarer å stå i en slik situasjon. Det er det jo det verste som har skjedd i Norge i etterkrigstiden. Jeg ville derfor gi min soleklare støtte for å få mer innsikt, og meldte meg inn i Arbeiderpartiet.

Bråthen opplyser at familien hans på begge sider alltid har stemt Arbeiderpartiet, og det har han også.

— Arbeiderklassen sto sterkt i Mjøndalen, legger han til.

Fikk tillit og takket ja

For ett år siden ble han spurt om å stå på listen til kommunevalget.

— Jeg tok det som en voldsom tillitserklæring, sier sportssjefen, som endte som fast medlem. På det første møtet kom han inn i Utvalget for helse og omsorg.

— Det passer jo fint, for dette handler jo også om folkehelsen. Jeg ser at idretten i fremtiden kan få en enda tydeligere rolle der.

— Hva skjer nå med jobben som sportssjef?

— Jeg er først og fremst familiefar og sportssjef, men jeg gleder meg til å få vite mer om hvordan det jobbes i enkelte sektorer kommunalt, og jeg har god anledning til å lese gjennom papirene. Når man er mye på reisefot, er det også mye tid på flyplasser, og jeg har forlengst handlet fra meg.

Kommunestyremøtene er for øvrig én gang i måneden.

Video: Tom Hilde i Klingenthal

Uten ildsjeler dør Hopp-Norge

Firebarnsfaren har vært sportssjef siden 2004, før det i hoppkomiteen fra 2001. Som tidligere hopper og VM-deltager har han god kontakt med grasrota.

I hoppsporten er han svært opptatt av å rekruttering, at klubbene og lokale ildsjeler er avgjørende for at hoppsporten skal leve og utvikles. De beste kommer også fra et idrettslag.

Gjør ikke samme blemme

Denne sesongen mener han at landslaget aldri har vært så godt forberedt.

— Men vi skal ikke gjøre feilene vi gjorde etter 2012/13-sesongen. Da var resultatene veldig gode, blant annet med VM-gull til Bardal. Sesongen etter falt vi tilbake. Vi var alt for trofaste mot egne grep og ikke nysgjerrig nok på nye trender. Siste sesong ble historiens beste på alle områder, men nå må vi ikke gjøre den samme feilen. Nå tenker vi slik:

— Det er bedre å være offensiv, fremoverlent og få skrubbsår på nesen, enn å lene seg tilbake og bli sår på rumpa.