Årets seriegull vil i stor grad være knyttet til supportersangen «Sha-la-la-la-la-la-laaa – åh, Rosenborg». Micke Dorsins feiringer i garderoben har gått sin seiersgang i Norge, og i helga toppet det hele seg da tusenvis av italienere møttes ved et torg i Torino og sang alt de maktet — om et lag fra Norge.

Vi tok en prat med talsmann Espen Viken i Kjernen, Rosenborgs supporterklubb, for å komme i bunns i hvordan denne slageren ble til.

— Hvem laget sangen?

— Det er ukjent hvem som hadde den opprinnelige versjonen. Kjernen startet med den i 2005. De lærde strides om hvem som var opphavsmann hos Kjernen, men det var nok den harde kjerne i alle fall, sier Espen Viken.

SUPPORTERTALSMANN: Leder i Kjernen, Espen Viken. Foto: Vegard Eggen, Adressa

— Hvor hentet dere inspirasjon fra? - Nürnberg var trolig den første klubben som vi ble inspirert av. Men både Marseille, Fenerbahce og Malmö har brukt sangen. Sistnevnte lag brukte den blant annet som gullsang da de vant serien i 2004. - Hvem tok sangen inn i garderoben?

— Daniel Braaten var trolig den første som sang den i garderoben i 2006. (Se video av det som trolig er den første fremføringen av den verdenskjente sangen i videovinduet øverst i artikkelen. Klippet er fra RBK TV, og skal stamme fra en kamp mot Brann i 2006)

- Hvorfor er den hentet frem nå?

— Kjernen har brukt den jevnt og trutt de siste ti årene, men det er en feiresang, og det har jo vært litt triste tilstander i noen år. Nå passer den derimot ekstremt godt, sier Viken.

- Er sangen den samme hos alle supporterklubbene?

— Nei, det er veldig forskjellig fra lag til lag. Micke Dorsin har preget den på sin kunstneriske måte. Kjernen begynner ikke så rolig som ham for eksempel. Men det handler om å bygge opp sangen, og ta den helt ut mot slutten. Det er det som er sjarmerende med sangen, forklarer Viken.

- Hvorfor har denne sangen slått an?

— Laget har tatt en supportersang inn i garderoben, for så å ta den med ut igjen på banen. Det er en helt uslåelig kombinasjon.

- Hva synes du om det som skjedde i Torino?

— I Italia har det gått over alle «støvelskaft». De har slitt med en mangel på entusiasme mellom lag og supportere. Vi synes det er utrolig artig at vårt lag blir kjent i hele verden. Denne sangen er et uttrykk for genuin supporterkultur, sier han.

— Hva vil skje videre med sangen?

— Dette er ikke akkurat noe pr-stunt fra Sony eller EMI, og vi skal ikke gjøre så veldig mye mer ut av det, annet enn å ha det artig så lenge det varer. Det er gøy at Trondheim markerer seg på verdensbasis med noe som har positivt forttegn. I Italia går det nå rykter om at supporterne og laget i Trondheim synger sammen, og det ryktet lever vi godt med, sier Viken.

- Men hvor stammer sangen fra?

— Dette er et godt eksempel på en delingskultur som eksisterer blant supportere. Opphavet er ikke det viktigste, men det er hva man gjør ut av det, som teller, sier Kjernen-talsmannen.

Mikael Dorsin skal ha videreutviklet sangen allerede i 2009 da Rosenborg vant seriegull og feiret dette i Molde.

Nå har også Real Madrid hermet etter svensken, og under tirsdagens Champions League-kamp fra Santiago Bernabéu, kunne man tydelig høre fansen synge sangen, med Dorsins oppbygging.

Så gjenstår det å se om det blir noen tilsvarende Torino-scener fra andre byer som feirer Rosenborg og deres jubelsang.