Onsdag ble det historiske internasjonale rennet i jentekombinert holdt i Granåsen. Det var et vellykket arrangement mener leder i kombinertkomiteen i Norge, Paul Einar Borgen.

— Det har vært et fantastisk arrangement og bedre ramme kunne det ikke blitt. Utøverne synes det er en fantastisk å oppleve World cup arenaen med musikk og røyk ved innmarsj. De føler seg som popstjerner, sier Borgen.

Sovet i timen

Lederen i kombinertkomiteen sier de har jobbet lenge for å få på plass jentekombinert og ser ingen grunn til jenter ikke skal kunne konkurrere i kombinasjonen skihopp og langrenn.

Leder av kombinertkomiteen i Norge, Paul Einar Borgen, er optimistisk for fremtiden til kvinnekombinert. Foto: NTB scanpix

— Det er ingen grunn til at jenter ikke skal drive med kombinert på samme måte som skihopping og langrenn. Jentene synes kombinert er gøy, men har ikke hatt noen tilbud tidligere. Vi har sovet litt i timen, men nå er vi heldigvis på den og det er positivt, sier Borgen.Bredde og utdanningsansvarlig i Norges skiforbund, Jan Christian Bjørn, er enig med Borgen og mener de har kommet langt i prosessen å få jentekombinert internasjonalt.

— I Norge opplevde vi at det var jentene som kom til oss for å få et bedre tilbud. De sa «vi må få et tilbud vi også, som det gutta får». Da begynte prosessen og vi jobbet for å få alle med på samlinger. Det er en lang prosess for å få det inn i det internasjonale skiforbundet, og vi tror det skal ta kortere tid å få inn junior World cup enn for eksempel OL. Vi er optimistiske, sier Bjørn.

Krevende prosess

Den planmessige jobbingen begynte for et og et halvt år siden. Først ute var Oberstdorf, som arrangerte renn på bar bakke, mens Granåsen var det første på snø.

— Det har ikke vært noe tilbud tidligere og det skaper vi nå. Vi ønsker at dette skal bli et fast renn både vinter og sommer. Etter det satser vi på at det blir CHC, deretter World cup her, sier Borgen og legger til.

— Fremtidsplanen er klar. Jenter og kombinert hører sammen.

Med i VM 2021

På vårmøtet i FIS vil det bli diskutert veien videre for jentekombinert, og Borgen virker optimistisk for fremtiden til sporten.

— Det bør være med i programmet. Vi må få opp volum og kvalitet i idretten, så kan World cup diskuteres før et eventuelt VM i Trondheim, sier Borgen.

Jan Christian Bjørn er enig med lederen i kombinertkomiteen og sier at de ønsker å skape flere renn og godt miljø for å øke interessen.

— Vi prøver å få et godt miljø i Norge slik at jenter får drive med kombinert. Nivået i dag viser at nivået er ganske høyt internasjonalt og det er en del nasjoner som ikke var representert i dag som har en god del jenter med høyt nivå. Det hadde vært gøy å samle alle og sett dem konkurrere med hverandre, sier Bjørn.