Da den 11 år gamle sønnen fikk en øyesykdom som medfører blindhet, skjønte Norma Bastidas at hun måtte gjøre noe. Hun valgte bort alkoholen og begynte å trene.

For det var alkohol hun hadde tydd til da ting ble for vanskelige for henne. Alkohol var en måte å slippe unna alt stress og vonde minner.

Fått meg deg denne? En av de mest leste sakene i det siste:

— Jeg begynte å løpe om natten slik at barna mine ikke skulle høre at jeg gråt, forteller hun i et intervju med nyhetskanalen CNN.

Ti år senere er den nå 49 år gamle meksikanske kvinnen kjent for sitt utrettelige veldedighetsarbeid for å samle inn penger både til forskning på øyesykdommer og for å hjelpe traffickingofre. Men aller mest fordi hun i 2014 gjennomførte en 6054 km lang triatlon og knuste den tidligere verdensrekorden i Guiness rekordbok.

Norma Bastidas lærte seg først å svømme i 2012, og svømmedelen var også den mest utfordrende da hun satte verdensrekorden. Foto: iEmpathize

Hun satte den imponerende rekorden ved å løpe, sykle og svømme fra Cancún i Mexico til Washington DC, og hun gjorde det for å sette et søkelys på menneskehandel. Som ung jente ble hun selv et offer.Det var da hun mistet faren som 11-åring at problemene startet.

— Min onkel, som var blind, og som jeg passet på, voldtok meg, forteller hun til CNN.

Ble solgt i Japan

Da hun var 19 ble hun «oppdaget» av en kvinne i samme by og tilbudt en modelljobb i Japan. Familien var klar over det kunne være farlig, men de trengte pengene, og Norma dro til den andre siden av kloden.

Hun fikk aldri noen modelljobb. I stedet ble hun fratatt passet sitt og forklart at hun skyldte penger for flybilletter, leilighet og mat.

Norma fikk beskjed om å melde seg til en såkalt «members club» i Tokyo.

— Det jeg ikke visste var at jeg ble solgt til den som bød høyest, forteller hun i intervjuet.

— Jeg ble kjøpt av en kjent person og ble hans eiendom, fortsetter hun.

Hun prøvde å gå til det lokale politiet, men fikk bare beskjed om at hun var en prostituert. «Du er en dårlig jente. Du arbeider i en bar», sa politiet og gjorde ingenting for å hjelpe henne. I Japan begynte hun også å drikke for å glemme smertene.

Klarte å rømme

Hun var der i flere år, men tilslutt fikk hun hjelp fra et lokalt kloster. Hun klarte å rømme og havnet tilslutt i Canada. Der giftet hun seg og fikk barn, men ekteskapet gikk i stykker, og hun klarte ikke å holde på de jobbene hun fikk.

Til Aftenposten forteller hun at hennes barn har norske aner siden mannen hun giftet seg med, var norsk-canadisk.

Vendepunktet kom da hennes 11 år gamle sønn fikk en øyesykdom som medfører blindhet. Tidligere ville hun begynt å drikke – i stedet begynte hun å løpe.

Hun ble på kort tid en meget god løper, ifølge henne selv fordi hun hadde så utrolig mye stress hun skulle klare av.

Hun startet med halvmaraton, men gikk raskt over til hel— og ultramaraton. Hun kombinerte løpingen med å samle inn penger til forskning for å finne en kur mot den genetiske øyesykdommen sønnen hadde fått. Hun var blant annet gjest hos den amerikanske talkshowstjernen Oprah Winfrey.

Ga ut bok

I 2009 løp hun de drøyt 4000 kilometerne fra Vancouver til sitt tidligere hjem i Mexico og utga deretter boken «Running Home: A Journey to End Violence».

Men hun ga seg ikke der. I 2012 begynte hun å interessere seg for triatlon, men først måtte hun lære seg å svømme. Året etter tok hun kontakt med en venn som driver antitraffickinggruppen iEmpathize. Sammen fant de ut at hun skulle gjennomføre verdens lengste triatlon.

I løpet av 65 dager i 2014 løp, syklet og svømte hun fra Cancún i Mexico til USAs hovedstad Washington. Hun fulgte en rute som er kjent for menneskehandel. Distansen var 6054 kilometer. Den tidligere rekorden hadde en australier som gjennomførte 2500 kilometer i løpet av 18 dager i 1998. Bastidas startet med å skulle svømme ca 20 mil i Det karibiske hav.

— Jeg holdt på å gi opp umiddelbart, fortalte hun til ESPN. Hun fikk problemer i saltvannet. Hun hovnet opp i ansiktet, inne i munnen og slet tungt i starten. Men hun kjempet seg videre og tok fatt på syklingen. To ganger var hun utsatt for virkelig farlige trafikksituasjoner, men etter 65 dager løp hun sammen med flere andre kvinner som hadde vært utsatt for menneskehandel inn i Washington DC.

— Jeg gjorde dette for å vise at man ikke skal gi opp, uansett hva som skjer med en, forteller hun.

iEmpathize filmet hele turen, og nå samler de inn penger for å fullføre filmen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport og få gratis samlivsråd for sommeren, alt du trenger og ikke trenger å vite om EM i Frankrike: