Etter retester av dopingprøver tatt under OL i Beijing i 2008 ble det avslørt at 14 av de 31 positive A-prøvene tilhørte russiske utøvere. B-prøvene

Den russiske olympiske komitéen (ROK) bekreftet antallet, og den russiske statseide TV-kanalen Match publiserte en liste over navnene.

På listen sto blant annet Tatjana Firova, som vant sølv på 4x400 stafett i Beijing.

Nå kommer hun med oppsiktsvekkende uttalelser.

— Normale personer kan ta forbudte midler hvis de vil, så hvorfor kan ikke idrettsutøvere gjøre det? Hvordan skal vi ellers oppnå gode resultater? sier hun til Sky News.

Fikk du med den denne?

— Vi følger reglene vi får

Hun ønsker ikke å svare på om hun selv har brukt prestasjonsfremmende midler i løpet av idrettskarrieren.

Firova vant sølv også på 4x400 meter stafett i OL i 2004 og i 2012, og kan også skilte med ett individuelt EM-gull. Hun mener at det ikke bare er utøverne som må ta ansvar for dopingskandalene i russisk idrett.

— Systemet er selvsagt også ansvarlig. Vi idrettsutøvere følger reglene vi får av systemet, sier Firova.

Russlands stafettlag under OL i Beijing. To av disse fire er nå mistenkt for doping. Den ene er Anastasia Kapachinskaya helt til venstre i bildet. Hun løp ankeretappen på 4x400 meter hvor Russland tok sølv bak USA. Tatjana Firova som er nummer to fra venstre på bildet, er også blant de 14 russiske idrettsutøverne som nå har testet positiv på prøver som ble avgitt etter dette løpet. Foto: Itsuo Inouye, AP/NTB Scanpix

Flere avsløringer

I tillegg til Beijing-avsløringene, er det også fremkommet at det etter retester av dopingprøver tatt under OL i London i 2012 ble avslørt at 8 av de 23 positive A-prøvene tilhørte russiske utøvere.

Mandag ble det også kjent at syv nye russiske utøvere, seks vektløftere og én judoutøver, var avslørt for doping.

Russisk friidrett ble i fjor utestengt fra internasjonale konkurranser etter en WADA-granskning. Granskningen ble iverksatt etter flere dokumentarer om omfattende doping i russisk idrett.

I mai hevdet også Grigory Rodsjenkov, tidligere leder for Russland antidopinglaboratorium, i et intervju med New York Times at minst 15 russiske medaljevinnere var dopet under Sotsji-OL. Han hevdet at en rekke prøver ble tuklet med.

Denne uken kommer en ny dopingdokumentar på tysk TV. Nok en gang vil det bli satt søkelys på doping i Russland. Det er journalisten Hajo Seppelt som står bak også denne dokumentaren som blir vist på den tyske TV-kanalen ARD onsdag.

— Vi prøver å vise hvordan russerne sier en ting, men gjør noe helt annet når de skal håndtere dopingproblemene i landet, sier Seppelt i et intervju på TV-kanalens egne nettsider.

Får Russland delta i OL?

Russisk friidrett blir nå gransket under ledelse av den kjente norske dopingjegeren Rune Andersen. Innstillingen som hans gruppe legger frem, kommer til å være avgjørende for om vi får se russiske friidrettsutøvere i Brasil i august.

— Vi jobber med å komme frem til en konklusjon, og 16. juni - dagen før vi skal legge frem vår innstilling til Det internasjonale friidrettsforbundet - skal vi legge siste hånd på verket, sier Rune Anderseni en artikkel publisert på Antidoping Norges hjemmesider.

Sky News er blitt invitert til å følge russiske utøvere i håp om å vise at antidopingarbeidet går rett vei.

Blant dem er høydehopperen Maria Kutsjina, som går glipp av OL om utestengelsen ikke oppheves.

— Det er klart jeg er bekymret. Jeg her forberedt meg i lang tid og er en ung, ren utøver. Hvorfor skal jeg da måtte stå over OL? Jeg skjønner det ikke, sier hun til Sky News.

Interessert i temaet? Da kan vi anbefale disse saken:

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor Reals møkkamann, Mourinho, supporterklubben og mini-EM er blant temaene: