TRONDHEIM (adressa.no): Døgnvill, forfjamset og med svært liten oversikt over hva Rosenborg var, og hva Trondheim er.

Slik ankom 18-årige Alex Gersbach, fra storbyen Sydney i Australia, Værnes og Trøndelag for fire måneder siden.

Nå har han vært på banen i seks kamper på rad og startet tre seriekamper. Døgnvillhet og usikkerhet er blitt erstattet med selvtillit — og klare tegn på at RBK har hentet den storbacken klubben sa de hadde gjort da venstrebacken ble presentert.

— Det går bra om dagen. Det er artig å være mer involvert enn helt i starten etter overgangen, og stemningen i gruppa er god. For meg har det handlet om å gjøre mitt beste hele tiden, og tenke utvikling. Men jeg hadde ikke sett for meg å spille så mye allerede, sier Gersbach til adressa.no før Haugesund-kampen.

Søndag starter han etter alt å dømme på venstrebacken igjen. Det eneste forbeholdet er hva trener Kåre Ingebrigtsen gjør med Jørgen Skjelvik dersom han rekker kampen, om han brukes som stopper eller back.

Men etter 16.mai-kampen er Bruttern tydelig på at Gersbach på ingen måte har spilt seg ut av laget:

— Han var god mot Lillestrøm. Vi har matchet ham pent og pyntelig, og jeg synes Alex har gjort sakene sine veldig bra så langt, sier treneren.

- Er du overrasket over at han har levert såpass bra?

— Nei. Vi visste at han er en god spiller. Da er jeg mer overrasket over at vi fikk ham hit, smiler treneren.

LES OGSÅ:

Mente det var feil å hente Malec

RBK-Gytkjær - Jeg var frustrert (krever innlogging)

Rask og offensiv

Årsdaken til at Bruttern har grunn til å glede seg over det tenåringen har levert så langt, handler mye om at han glir mer og mer inn i RBK-måten å spille back på.

Rosenborg-ledelsen var i januar tydelig på at de hadde hentet en «offensiv 4-3-3-back», og i de siste kampene har Gersbach vist mer og mer av nettopp det. 16. mai kom han rundt på kant en rekke ganger, slo gode innlegg, og med sin store fart hadde han også god kontroll defensivt. Samarbeidet med venstrekant Yann-Erik de Lanlay er også under kraftig utvikling.

Dermed ser man mer og mer konturene av et RBK som har angrepsvåpen fra begge sidene, og ikke først og fremst gjennom Jonas Svenssons sugende løp fra høyrebacken.

Eller for å si det slik: Da RBK vant seriegull i 2009 og 2010, hadde Mikael Dorsin og Mikael Lustig sin del av æren. Det var ikke sjelden at Lustig la inn fra høyre – og det var nettopp Dorsin som var mottaker på bakre stolpe.

— Mye å gå på

— Jeg har mye å gå på ennå, sier imidlertid Gersbach selv om dette.

— Det handler om å skaffe seg enda større forståelse av når jeg kan gå med i angrep og når jeg bør stå igjen, når kontringene går. Dessuten må jeg bli flinkere både i posisjoneringen defensivt og i hodespillet, innrømmer han.

— Samtidig er det ingen tvil om at jeg forstår mer og mer. Av stilen, av medspillerne mine – av hele måten RBK vil spille fotball på. Det kommer til å bli bedre og bedre, smiler Gersbach.

Mer enn benkfyll

Det han har gjort for RBK blir også lagt merke til på landslaget. Han er tatt ut til kampene mot Hellas, og dette er andre gang han er plukket ut til å være med «Socceroos» — de store gutta i Australia. Sist ble det imidlertid en svært lang reise – ettersom han ikke fikk spilletid. Det håper Gersbach endrer seg nå.

— Jepp. Det er en lang vei å dra for å sitte på benken. Så jeg håper på spilletid denne gangen, sier han – som sier han har funnet seg bra til rette i Trondheim.

Men, etter å ha vokst opp i alltid varme Sydney:

— Folk sier at sommeren er i ferd med å komme hit. Vel. Jeg har i hvert fall ikke sett noe til den sommeren ennå!