Vikings styreleder Charlie Granfelt var veldig tydelig da han i gårsdagens Aftenblad svarte på spørsmål om laget totalt sett ville bli dårligere dersom Veton Berisha drar til utlandet nå i juni.

Svaret var at "sportslig utvalg mener det allerede finnes gode erstattere i troppen, og at Viking ikke bør bli sportslig svekket totalt sett."

Toppscorer og lokal profil

Her snakker vi altså om spissen som har scoret sju ganger og hatt to målgivende i seriens 11 kamper så langt denne sesongen. Vi snakker om angriperen som har satt fyr på laget og som senest for et par dager siden måtte inn på banen for å stoppe det som fort kunne blitt en cupflause mot Arendal.

Ikke siden Peter Ijeh herjet med 18 fulltreffere i 2007 har Viking hatt en spiss som har scoret mer enn ni mål på én sesong. Det betyr at klubben endelig har fått seg en ny profil i Veton Berisha. Han er lokal, han er ung, han scorer mål og han er elsket av fansen på grunn av sin iver, sitt engasjement og galskap i spillestilen.

I klartekst betyr det at Viking mister to svært viktige kvaliteter i laget. Scoringene er én ting, innsatsen og forbildet på banen er i mitt hode vel så viktig.

Sportsleder i Stavanger Aftenblad, Stig Nilssen. Foto: Lars Idar Waage/Stavanger Aftenblad

Fordi Vikings lag faktisk er så skjørt at de trenger spilleren som går foran og løper, kriger og kaster seg inn i hver eneste mulighet til å vinne ballen.Slikt smitter lagkameratene. Det forplikter. Det setter standarden.

Summen av dette blir dagens Viking-lag som kjemper i toppen av tabellen.

Lojale Jonevret

Nå skal vi likevel ikke bli helt historieløse. Det er ikke mer enn ett år siden Viking gikk igjennom de ni første seriekampene uten å tape. Berisha var bare på banen i halvparten av kampene. Så skal det også legges til at 21-åringen trives langt bedre i årets formasjon med to spisser enn tilfellet var med én ensom jagende angriper i 2014. Naturligvis er det vanskelig for Kjell Jonevret, med sin utgående kontrakt, å synge ut mot vurderingene og avgjørelsen til sportslig utvalg. Han har hatt rikelig med muligheter til klage under sin periode som trener, men har stort sett vært lojal og skjønt at klubben må sette tæring etter næring, og akseptert at ting ikke slik han ble forespeilet da han takket ja til jobben sommeren 2012. Men jeg er i alle fall sikker på at Jonevret ikke den ene dagen mener Berisha er selve motoren og hjertet i laget, og at han noen dager senere har snudd totalt og mener han kan klare seg like fint uten.

Jeg har tro på at Jon Dadi Bödvarsson og Suleiman Abdullahi kan bli et godt spisspar for Viking. Islendingen kan jobbe, presse og score en del mål på topp, men mangler foreløpig den rette touchen på de avgjørende framspillene og avslutningene.

Suleiman Abdullahi er bare 18 år, men viser allerede noe som likner internasjonalt format. Han har fart, styrke og skyter knallhardt. Jeg blir ikke overrasket dersom han blir solgt til Tyskland for 15-20 millioner kroner innen et par år.

Si det som det er

Men jeg ser ikke for meg at disse to umiddelbart finner tonen sammen og blir like farlige og aggressive som når Berisha spiller. Dermed vil Viking bli satt tilbake offensivt, nå som det endelig har begynt å svinge litt.

Derfor burde Viking sagt ting som det er. At laget kommer til å savne profilen og målscoreren Berisha, men at de rett og slett ikke har råd til å bruke de 2,5 millionene de får i utdanningskompensasjon til en ny spiss.

Det ville ingen hatt problemer å forstå.

Så får det være en helt annen debatt at Berisha burde signert en ny Viking-kontrakt som strekker seg ut neste sesong, fortsatt storspillet over tid, og så blitt solgt til en klubb som virkelig vil satse på ham.