Etter sju partier står Carlsen og Sergej Karjakin med 3,5 poeng hver. Fortsatt venter en hel sjakkverden på den første seieren i New York.

LES OGSÅ:

Carlsen har fordel av å ha hvite brikker i tre av de fem siste partiene. Seier i ett av dem kan til slutt vise seg å være nok til å forsvare VM-tittelen. Likevel roper Lie et varsku. Stormesteren ble skremt av det han så av Carlsen i søndagens parti.

— I mine øyne var dette partiet svært illevarslende. Carlsen fikk igjen en bedre stilling etter åpningen, men overså en fin mulighet til å få en sterk fordel. Litt senere gjorde han tårntrekket som han selv innrømmer var en regelrett bukk (tabbe). Som i det femte partiet var han igjen heldig som slapp å oppleve større konsekvenser etter et svakt øyeblikk, sier Lie til NTB.

Carlsen har enda ikke vunnet en runde så langt i VM. Stillingen er 3,5 - 3,5. Foto: NTB SCANPIX

LES OGSÅ:

For avslappet

Før helgen havnet Carlsen plutselig i trøbbel etter papirkluss, men berget i havn en remis. To partier senere gjorde han igjen en helt unødvendig feil.

— Det er normalt i en VM-match at nerver spiller en rolle når det står og vipper, men med Magnus sin standard er det svært urovekkende at noe som dette skjer i to av de tre siste partiene, mener Lie.

LES OGSÅ:

Han føler Carlsen framstår i overkant avslappet i sitt tredje sjakk-VM.

— For meg virker det som han absolutt ikke er i modus. Normalt er han mer innbitt.

— Når var det sist Magnus Carlsen spilte sju partier på rad uten seier? For meg er det mange ting som tyder på at han sliter i den psykologiske nervekampen som har oppstått mellom de to spillerne. I de første fire partiene var jeg ikke i tvil om at Carlsen var i førersetet psykologisk, men etter de tre siste rundene er rollene snudd på hodet.

LES OGSÅ:

Når eksploderer det?

Samtidig understreker Lie at det også er grunn til optimisme. Han peker på at Karjakin selv spiller slapp sjakk.

— Han virker på meg å være i overkant forsiktig i sin spillemåte.

Mandag spiller Carlsen endelig med hvite brikker igjen etter to strake partier med svart. Lie er spent på hvordan innspurten blir.

— Hvis Magnus klarer å finne igjen sitt normale nivå, tror jeg han vinner. Hvis han fortsetter trenden han viste i parti fem og sju, tror jeg Karjakin vinner. Det kan eksplodere når som helst. Nervene er helt tydelig utenpå begge spillerne nå. Spenningen er til å ta og føle på, sier han.

LES OGSÅ:

Dette er de gjenstående VM-partiene:

  • 8. parti (21/11): Carlsen (hvit) — Karjakin (svart)

  • 9. parti (23/11): Karjakin (hvit) - Carlsen (svart)

  • 10. parti (24/11): Carlsen (hvit) - Karjakin (svart)

  • 11. parti (26/11): Karjakin (hvit) - Carlsen (svart)

  • 12. parti (28/11): Carlsen (hvit) - Karjakin (svart)

Førstemann til 6,5 poeng er sikret VM-tittelen. Hvis stillingen fortsatt er lik etter tolv partier, skal det hele avgjøres gjennom et omspill 30. november.