VM-kampen i New York er halvveis, dersom ingen klarer å avgjøre før det 12. partiet. Etter seks remiser er Magnus Carlsen og Sergej Karjakin like langt.

Vil Carlsen nok en gang klare å forsvare verdensmestertittelen? Vi har spurt seks eksperter om deres inntrykk fra duellen i New York.

Kjetil A. Lie

Stormester og NM-vinner i 2009 og 2010

— Jeg tror fortsatt Magnus vinner, men jeg må innrømme at jeg er litt mer usikker etter å ha sett hvordan kampen har gått så langt.

— For det første forsvarer Karjakin seg veldig godt i vanskelige stillinger. I tillegg er jeg redd for det psykologiske, at Magnus kan bli stresset. Han virker å ta med ro, men man vet aldri.

— Man hadde trodd at Karjakin skulle komme med en hel verden av åpningsteori, men han har faktisk ikke kommet med noen ting. Da kan man nesten tro at han har hatt en annen innfalsvinkel. Kanskje han har tenkt at det er bedre å jobbe psykologisk, i tillegg til å jobbe med midtspill og sluttspill, for å holde stand i matchen.

LEST DENNE? Carlsen og Karjakin utvekslet ikke ett eneste ord etter ny remis. Eksperter tror han vet årsaken.

Hans Olav Lahlum

Sjakkekspert og forfatter

Forfatter og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum. Foto: NTB SCANPIX

— Det er en tett og jevn kamp. Hvis vi skal sammenligne fra sportens verden, er det liksom en førsteomgang med bra spill og god pasningssikkerhet. Favorittlaget (Carlsen, journ. anm.) presser, og har sjanser, men klarer ikke å score. Det andre laget (Karjakin, journ. anm.) er litt frempå på kontringer. Det er en spennende andre omgang å se frem til.- Karjakin er nok mest fornøyd, men det er rett og slett fordi han er lavest rangert. Han er veldig bekvem med uavgjorte partier.

Tarjei J. Svensen

Sjakkjournalist og mannen bak nettstedet mattogpatt.no

— Jeg har vanskelig å se for meg at Karjakin skal vinne. Jeg venter bare på at Magnus skal sette i gang spurten, og vinne et par parti. Samtidig må man ta Karjakin på alvor.

— Den største overraskelsen er kanskje at Magnus ikke har vunnet et parti. Samtidig er det ikke overraskende at Karjakin har forsvart seg bra, det visste vi jo. Men jeg hadde kanskje trodd at Magnus ville være hakket bedre.

Johan Salomon

Regjerende norgesmester i sjakk

Johan Salomon (til venstre) vant eliteklassen i NM i 2016. Her fra 2015-NM, da han ble nummer to bak Aryan Tari (til høyre). Foto: Tarjei Joten Svendsen, sjakkbloggen.no

— Magnus har klart seg mye bedre i åpningene enn jeg hadde trodd. Han har gjort det veldig bra. Men jeg er ikke veldig imponert over Karjakin, med tanke på de forhåpningene man hadde.- At Karjakin ikke får til noe mer i åpningene, er veldig bra for Magnus. Dersom Magnus klarer remis i parti 7, ville det vært et veldig godt resultat (med tanke på at Carlsen da har tre hvit- og to svartpartier igjen, journ. anm.).

Morten Madsen

President i Norges sjakkforbund

— Jeg tror fremdeles at Magnus trekker det lengste strået. I sum er han den beste spilleren av de to.

— På pressekonferansene, spesielt etter det femte partiet, virket Magnus irritert over å ha gitt Karjakin en sjanse. Han virker mer på hugget enn Karjakin, mer ærgjerrig. Karjakin virker litt likegyldig, og fornøyd med remis.

Atle Grønn

Forfatter, Aftenpostens sjakkspaltist og internasjonal mester i sjakk

Atle Grønn er Aftenpostens sjakkspaltist. Foto: NTB SCANPIX

— Jeg er veldig imponert over Magnus' utrolig gode forberedelser. At han virkelig skulle dominere den teoretiske delen, hadde jeg ikke trodd.- Det som skjer er at Karjakin er litt forutsigbar. Det utnytter Magnus.

— Det blir tøft for Magnus å vinne, men han har vært den beste spileren, bortsett fra i det femte partiet.

Det syvende partiet i VM-kampen spilles søndag kveld, klokken 20 norsk tid.

  • Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :