Remis. Remis. Remis. Remis. Remis. Remis.

Seks partier er unnagjort i New York, og Magnus Carlsen og Sergej Karjakin er fortsatt like langt.

— Jeg hadde ikke trodd vi skulle få seks remiser. Men jeg er ikke overrasket over at vi har hatt noen remiser fra start. Ser man på historikken, er det ikke uvanlig med høy remisprosent i oppstarten av VM-matcher, sier forfatter og sjakkekspert Hans Olav Lahlum til Aftenposten.

Lengre remisrekke i 1978

Carlsen og Karjakins remisrekke skiller seg nemlig ut i VM-historien. Også i 2012, i VM-kampen mellom Boris Gelfand og Viswanathan Anand, begynte sjakkfesten med seks remiser.

VM-kampen i 1978 mellom Anatolij Karpov og Viktor Kortsjnoj begynte med syv strake remiser. Her er duellantene i aksjon i det andre partiet. Foto: AP

Hvis man ser på kamper om den ubestridte verdensmestertittelen, må man imidlertid helt tilbake til 1978, og møtet mellom Anatolij Karpov og Viktor Kortsjnoj. Da brøt Karpov først i gjennom i det åttende partiet.VM-kampen mellom Viswanathan Anand og Garry Kasparov i 1995 startet med åtte strake remiser før Anand til slutt seiret. Den gangen var det imidlertid to verdensmestertitler som konkurrerte om oppmerksomheten, så da Kasparov til slutt vant VM-kampen, var han ikke ubestridt verdensmester.

- Folk synes kanskje det er kjedelig

Uansett hadde ikke ekspertene Aftenposten har vært i kontakt ventet seks strake remiser mellom Carlsen og Karjakin.

— Det er vanlig at spillerne bruker noen partier på å akklimatisere seg og kjenne på hverandre i starten av en VM-kamp. Derfor ble jeg ikke overrasket over at det første partiet endte remis, men seks på rad er litt mye. Man står og venter på at det skal smelle for alvor, sier Lahlum.

Forfatter og sjakkentusiast Hans Olav Lahlum. Foto: NTB SCANPIX

Til tross for at ingen partier har endt med en seierherre, storkoser norgesmester Johan Salomon seg med VM. Han skjønner samtidig at situasjonen kan oppfattes som kjedelig for folk som ikke spiller sjakk til vanlig.— Det har vært kjempespennende å følge med. 3-4 av partiene kunne endt med et annet resultat. Jeg tenker det er mer synd for dem som ikke spiller så mye sjakk, at ingen har klart å vinne, sier Salomon.

Aftenpostens sjakkspaltist Atle Grønn setter pris på at VM-kampen fortsatt er proppet med spenning.

— Folk synes kanskje det er kjedelig med remis i seks partier. Men det er veldig høyt nivå, sier Grønn.

Både Karjakin og Carlsen har muligheten til å bryte rekken søndag. Da er det duket for parti 7, der Karjakin har de hvite brikkene.

  • Hør siste Aftenpodden Sport. Høgmos avgang, cupfinalen, Carlsens VM-kamp og langrennsåpningen blir diskutert :