TRONDHEIM (adressa.no): Åge Skinstad gir seg som toppsjef for norsk langrenn etter ni år. En av hans siste oppgaver blir å avklare Petter Northugs forhold til landslaget.

Trolig vil de første samtalene mellom Ski-Norges øverste leder og verdens beste langrennsløper finne sted i Harstad i neste uke.

– Jeg har ikke pratet med Petter etter Holmenkollen og vet ennå ikke hva han ønsker å gjøre neste år. Men vi prater godt sammen og skal begge til NM i Harstad i neste uke, sier Skinstad til Adresseavisen.

–Må bestemme selv

Spørsmålet er om Northug ønsker å delta i verdenscupen, Tour de Ski og den nye touren i Canada neste sesong. I så fall må han si ja til landslaget fra 1. mai og nei til profilering av sin private sponsor Coop.

Petter Northug tok utrolige fire gull i Falun-VM. Foto: MARTIN SLOTTEMO LYNGSTAD

Velger han å satse kun på langløp, er saken langt enklere. Da trenger ikke Northug å forholde seg til landslaget.Åge Skinstad, som tirsdag varslet at han gir seg som langrennssjef etter ni år, medgir at Northug-leiren i høst sendte ut signaler som tydet på at 29-åringen ville satse på langløp i 2016-sesongen.

Taus Coop-topp

– Petter må bestemme selv om han vil gå langløp eller ikke. Jeg vil ikke legge meg opp i det. Det ble gitt signaler som kunne tolkes i den retning i fjor, men Petter må fortelle meg selv hva han ønsker å gjøre neste år, sier Skinstad.

Coops kommunikasjonsdirektør Kristin Paus vil ikke si om det er aktuelt for selskapet å fortsette som Northug-sponsor på samme måte som nå om skistjernen nektes å profilere dem etter 1. mai.

– Dette er noe vi ikke har noe ønske om å kommentere i mediene.

Åge Skinstad tok fatt på jobben som øverste leder for norsk langrenn omtrent samtidig som Petter Northugs gjennombrudd.

Han har ledet Strindheim-løperen gjennom en rekke suksessrike mesterskap, men har også vært en sentral aktør i de mange konfliktene Northug har hatt med skiforbundet.

Overraskende beskjed

– Jeg har hatt et meget godt samarbeid med Petter og er veldig glad for det bidraget han har gitt langrennssporten. Likevel vil jeg fremheve laget i min periode som leder, sier Skinstad.

For Northug-leiren kom Skinstads avgang i går overraskende.

– Vi får ønske ham lykke til videre. Vi har hatt vår jobb å gjøre og han har hatt sin jobb å gjøre, og det er ingen tvil om at både vi og Åge Skinstad tar den jobben på alvor, sier Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

Hvem som erstatter Skinstad som Norges nye langrennssjef er foreløpig uklart. Aktuelle kandidater kan være dagens landslagssjef Vidar Løfshus, Trondheims VM-sjef Guri Hetland eller TV 2-ekspert Fredrik Aukland, som tidligere har vært sentral for suksessen til sveitsiske Dario Cologna.