Omfanget av tiltalen i dommerskandalen i Italia ble kjent torsdag, like etter at det italienske landslaget hadde forlatt stadion i Hamburg, og pressen.

13 av spillerne i Italias VM-tropp er fra de fire klubbene som nå kan bli tvangsflyttet ned til Serie B. Siden det ble ventet med å offentliggjøre tiltalen, slapp spillerne å svare om et eventuelt nedrykk til Serie B like etter at laget ble klar for åttedelsfinale i VM.

I retten neste uke

Sportsretten vil be Juventus, Milan, Lazio og Fiorentina stille for retten i Roma 28. juni, og utfallet kan bli at alle klubbene flyttes ned fra Serie A.

Stefano Palazzi fra fotballforbundet sier også at flere kjente sportsnavn kan bli stilt for sportsretten i tillegg til de fire klubbene. Men han ville ikke opplyse om noen navn torsdag.

Juventus risikerer strengest straff. De kan bli degradert til serie B eller C i tillegg til poengtrekk og inndragelse av lagets to siste seriemesterskap. Juve skal ha håndplukket dommere og jukset med skatt.

Milan hevder de er ofre i saken, men er likevel tiltalt. Lazio og Fiorentina skal ha hatt biroller i skandalen. De tre klubbene kan bli degradert dersom det kan bevises at klubbene har deltatt i juks.

30 «objekter» skal være tiltalt i saken.

Grunnlaget for tiltalen er en rapport på 190 sider laget av Francesco Borrelli. Han har ledet granskingen av påstått korrupsjon i italiensk fotball.

— Fotballen er ikke råtten til røttene, men noen av grenene er råtne, sa Borrelli da han leverte sin rapport 19. juni.

Påvirket dommervalg

Det er ventet at sportsretten vil komme med en kjennelse mellom 7. og 9. juli - akkurat i dagene da VM avsluttes.

Innen 27. juli må det italienske fotballforbundet vite hvilke klubber som skal meldes på til e-cupene til høsten.

Skandalen begynte å rulle da en italiensk avis trykket utskrifter av telefonsamtaler mellom Juventus-direktør Luciano Moggi og dommersjef Pierluigi Pairetto i det italienske fotballforbundet. Moggi skal ha prøvd å påvirke hvilke dommere som skulle lede Juventus' kamper.

Både Moggi, resten av Juventus-ledelsen og toppledelsen i det italienske fotballforbundet har gått av etter avsløringene.

I tillegg til fotballforbundets gransking og eventuelle sanksjoner, kan det bli aktuelt med straffeforfølgelse av de involverte. Påtalemyndigheten gjennomfører flere ulike granskinger fem forskjellige steder i Italia.