Stoffet Meldonium kom på antidopinglisten fra nyttår og har siden den gang gjort at flere idrettsstjerner har testet positivt for doping.

Maria Sjarapova (tennis), Ruth Kasirye (vektløfting), Yulia Efimova (svømming) og Pavel Kulizjnikov (skøyter) er bare noen utøverne som har blitt tatt for bruk av preparatet. Totalt har 201 utøvere testet positivt på Meldonium siden det ble forbudt.

14 utøvere fikk opphevet suspensjoner

I forrige uke varslet Det Internasjonale Antidopingbyrået (WADA) at dopingtatte idrettsstjerner kan slippe straff, etter en regelendring.

Dopingprøver som inneholder mindre enn ett mikrogram meldonium og ble tatt før 1. mars, kan bli regnet som negative.

Maria Sjarapova og Ruth Kasirye er to av utøverne som er tatt for meldonium i år. Nå myker WADA opp reglene. Foto: NTB scanpix

Det betyr at flere av utøverne som har havnet i dopinggarnet i år kan slippe unna straff.Tirsdag melder The Guardian at den hviterussiske trestegutøveren Gabriela Petrova har fått opphevet sin straff. Ettersom prøven ble tatt 6. februar, kan utøveren fortsette å satse mot OL i Rio, til tross for å ha testet positivt på doping tidligere i år.

Fredag fikk minst 14 andre utøvere fra Russland og Georgia opphevet sine suspensjoner som følge av WADAs nye regel, skriver The Guardian.

— Slag for troverdigheten

Flere har reagert på WADAs håndtering av saken. Tysklands friidrettssjef, Clemens Prokop, kaller det hele en skandale overfor avisen Frankfurt Allgemeine.

— Dette er et seriøst slag for troverdigheten til antidopingarbeidet, uttaler Prokop ifølge avisen.

Mandag var sjef i WADA, Sir Craig Reedie, i møte med Russlands idrettsminister Vitaly Mutko. Russland er av landene som har flest utøvere blant de som er tatt for Medonium-bruk, og ministeren har forsvart utøverne som har blitt tatt.

Mutko har også ment at WADA ikke har gjort en god nok jobb i forkant av å sette stoffet på den forbudte listen, skriver nettstedet insidethegam.

Også Russlands president Vladimir Putin har vært ute og sagt at Meldonium bør være lovlig.

— Noen utfordringer vi må løse

Reedie bekrefter overfor nettsiden at Meldonium ble diskutert, men at byrået ikke angrer på at de satte Meldonium på antidopinglisten.

— Arbeidet vi har gjort er nesten utelukkende på forespørsel fra de internasjonale forbundene. Det er et forbudt stoff, det er helt sikkert. Så er det noen utfordringer rundt det vi må løse, sier Reedie, og vil ikke kalle de nye reglene for pinlige for WADA.

Talsmann i WADA, Ben Nichols, uttalte i forrige uke til nyhetsbyrået AP, at den nye regelen på ingen måte skulle tolkes som et amnesti.

- Dette er ikke på noe som helst vis et amnesti for de det er grunn til å tro har brutt antidopingreglene. Snarere fungerer det som en veiledning for hvordan antidopingorgansiasjoner bør vurdere de spesielle omstendighetene i den enkelte sak, sier Nichols ifølge tv-kanalen RT.

Anders Solheim, daglig leder i Antidoping Norge, deler ikke kritikken mot WADA, og sier han ikke vil kalle det en regelendring.

— Det er ikke en regelendring som sådan. Stoffet er forbudt fra 1. januar. Men det har vært et spørsmål om halveringstiden (hvor fort stoffet forlater kroppen, journ.anm). Siden det er et nytt stoff så har WADA sagt at det er grunnlag til å gi ut veiledning til hva man bør ta hensyn til. Hver sak må behandles individuelt, sier Solheim, og sier det er satt i gang studier som skal se nærmere på halveringstiden til stoffet.