HAMAR (Aftenposten.no): For første gang i et internasjonalt skøytestevne i Norge sto fellesstart på programmet. Det skjedde i Vikingskipet som avslutning av verdenscuphelgen søndag.

En helt annen idrett

I herreklassen stilte det 28 løpere samtidig til start. Her er hjelmbeskyttelse påkrevd og det er tett og tøft underveis. Minst ett fall hører med til en fellesstart på skøyter. Taktisk gåing og poeng i innlagte spurter er en del av det hele.

Publikum – med gjennomsnittsalder grått hår og nostalgisk forhold til skjeme og rundetider – var spente. Det var også norske løpere. Sverre Lunde Pedersen har ikke gått så mange fellesstarter tidligere.

— Det er helt sikkert spennende for publikum, men jeg har ikke trent noe inn mot dette, fortalte Sverre Lunde Pedersen etter å ha gått inn til en 6. plass på fellesstarten over 16 runder. Seung-Hoon Lee fra Sør-Korea vant foran Marco Weber fra Tyskland.

Positiv

Håvard Bøkko har ikke lyst til å være negativ til fellesstartene.

— Det er litt for nytt til å si om det kan skape enda mer interesse for sporten. Men vi ser jo at det kommer en del andre løpere til disse fellesstartene som kortbaneløpere og løpere som er gode på rulleskøyter, sier Håvard Bøkko.

Litt skeptisk trener

Trener Sondre Skarli har en klassisk norsk skepsis til nyvinninger i skøytesporten.

— Det er typisk norsk å være konservativ i idretten. Dette vil komme mer og mer etter hvert, men jeg synes ikke det bør ta over for de klassiske distansene på skøyter, sier Skarli.