Liker du ishockey, er det bare å sette av datoene 17. og 18. april med én gang. Da skal Norges herrelandslag spille dobbeltkamp mot Latvia i Bergenshallen. Ikke siden 1997, da Sverige slo Norge 3-1, har det vært arrangert landskamp i "Badekaret".

  • Vi ønsker opplevelser i Bergen, og når forbundet sendte oss en forespørsel om dette, kunne vi ikke la muligheten gå fra oss, sier Ørjan Berntsen, leder for Hordaland ishockeykrets, som arrangerer kampen sammen med Norges ishockeyforbund.

Rett før VM

Det norske hockeylandslaget har stadig tatt nye steg det siste tiåret, og blant annet spilt seg til kvartfinale i VM tre ganger. Treningskampene mot Latvia spilles bare et par uker før årets VM i Tsjekkia. Norge vil stille med så sterkt mannskap som mulig, men trolig vil den aller største stjernen, Mats Zuccarello, være opptatt med NHL-sluttspill.

  • Hvem som blir med, avhenger av hvem som fortsatt henger med i sluttspill i sine ligaer, forklarer Ottar Eide, generalsekretær i ishockeyforbundet.

ENKLE FORHOLD: De norske landslagsspillerne kommer ikke til noen moderne hall i april. Bergenshallen sto ferdig i 1968.

Han er glad for at landets nest største by igjen skal arrangere en hockeylandskamp.- Det er flere grunner til at det er så lenge siden sist. Fasilitetene er ikke de beste, og det er lenge siden Bergen har hatt et topplag. Men ting begynner å bevege seg i Bergen, med planer for ishall i Åsane. Vi ønsker å sende et signal om at Bergen er interessant fremover, og dette gleder vi oss til, fastslår Eide.

Gammel hall

- Men Bergenshallen er fortsatt en slitt arena?

  • Det er ikke ideelt å bruke en såpass gammel hall, men både landslagstreneren og andre i støtteapparatet stiller seg bak det. Vi ønsker å spre sporten, og håper at det blir opp mot fullt. Vi pleier å tilby hyggelige billettpriser på slike kamper, men nøyaktig hva prisen blir, kan jeg ikke si nå. Vi skal snart en tur til Bergen for å planlegge sammen med hockeykretsen, sier Eide.

Bergenshallen har nå en kapasitet på drøyt 3000 tilskuere. For at kampene skal kunne spilles, må hallen holdes åpen noen uker lenger enn normalt. Planen var at den skulle stenge til påske (skjærtorsdag er 2. april), og ekstrautgiftene med å holde åpent frem til 18. april, beløper seg til ca. 110.000 kroner.

  • Ishockeykretsen vil garantere for dette beløpet, men så vil vi søke kommunen om penger og se hva de kan stille med, sier Berntsen.

- Inspirerende

  • Vi skal klare det på en eller annen måte, sier idrettsbyråd Helge Stormoen (Frp), som betegner seg selv som en "ihuga hockeysupporter".

  • Jeg kjenner jo Hockey-Bergen fra slik det var på 80-tallet, og vi trenger å få dratt det litt i gang igjen. Vi trenger nye isflater i denne byen, og har planer på Myrdal. Men selv om de fysiske fasilitetene ikke er de beste i Bergenshallen, tror jeg på en bra ramme under landskampene. Det handler om å mobilisere, og om å vekke en interesse som ligger i dvale, mener Stormoen.

Også Pål Erik Glomsaas, trener Pål Erik Glomsaas, håper landskampen kan bidra til at bergenserne igjen får opp øynene for ishockey.

  • Jeg hadde aldri trodd at vi skulle få denne kampen, med tanke på de dårlige fasilitetene. For oss er det kjempeinspirerende, og det er en mulighet for en ny generasjon bergensere til å oppdage hockey. Bare synd at jeg ikke er ti år yngre og i god form, ler Glomsaas, som selv har tre landskamper for Norge.

Bergenshallen

Kunstishall på Slettebakken i Årstad bydel i Bergen.

Ble åpnet i 1968. Er islagt ca. syv måneder i året, fra august til mars/april.

Hallen var privatdrevet i starten, men ble overtatt av Bergen kommune i 1980. Har kallenavnet "Badekaret".