• Se hendelsen fra 5:45 i videoen over.

Joe Grimaldi rakk å få noe i retning av legendestatus i Rosenborg hockey, der han klarte å samle sammen 50 utvisningsminutter på de fem eliteseriekampene han spilte. Han blir også husket fordi han ble offeret for en alvorlig nakkeskade, da han ble taklet av Stavangers Tommy Kristiansen.

Men om Kristiansen er kjent som en tøffing her i Norge, har Grimaldi bygget seg opp et rykte som en av hockeyens aller verste slåsskjemper.

Nylig fikk han sparken i sin britiske klubb, Edinburgh Capitals, fordi det fullstendig rablet for ham mot gamle lagkamerater i Nottingham Panthers. Først setter han inn en takling mot hodet på én Nottingham-spiller. Når en annen kommer mot ham, gjør Grimaldi en av de styggeste tingene du kan gjøre på isen – han stikker med køllespissen. Som om ikke det var nok, velger den tidligere Rosenborgspilleren så å rive av seg hjelmen og kaste den i ansiktet på motstanderen.

Det var Hockeysverige som omtalte saken først i Norden.

En av Grimaldis tidligere lagkamerater sperret opp øynene da han så saken.

Joe Grimaldi fra tiden i Rosenborg. Foto: Birger Løfaldli

– Jeg kjenner Joe godt, og rakk å spille med ham i seks kamper, kanskje. Han gjorde noe lignende i to eller tre av dem, sier Niklas Unger Nilsen, som nå holder hus i Sparta.– Da jeg så Joes navn ved denne saken, tenkte jeg med en gang: «Hva er det nå han har funnet på?»

To personer

Han beskriver Joe Grimaldi som verdens greieste fyr – utenfor isen.

– Det skjer noe med ham når han går på isen. Det sier bare «Pang!» Vi har god kontakt ennå, og jeg snakker med ham noen ganger i uken på Facebook. Han ble utestengt i noen kamper da han spilte i Nottingham i fjor også, sier Nilsen.

Nå må Joe Grimaldi igjen ut på jobbjakt. De mørke historiene blir flere og flere for malteserkanadieren. Det blir neppe lett å kalle seg «profesjonell hockeyspiller» i fremtiden.

– Han jobbet intenst for å få seg jobb før denne sesongen, og det der gir ham ikke noe ekstra. Han ødelegger så mye for laget, at ingen ønsker å ha en sånn i klubben. Du vinner ikke kamper av det der, sier Nilsen.

Vil aldri spille mot Grimaldi

Som kompis skulle han gjerne hatt Grimaldi i gjengen igjen.

– Jeg ville i hvert fall ikke ha spilt mot ham!

Mens han var i Trondheim klarte Grimaldi til og med å komme i slåsskamp under en veldedighetskamp for Hockey mot kreft.

– Joe har ingen stengsler. Han kaster hanskene og slår folk som ikke er med på det, og han bryter den uskrevne regelen om at du aldri slår noen som ligger nede på isen. Jeg vet ikke hvordan forbundet i England ser på dette, men om han hadde gjort det som skjer på videoen i Norge, ville han sikkert ha blitt utestengt resten av sesongen, sier Niklas Unger Nilsen.

Til sammenligning: Niklas Unger Nilsen har til sammen 158 utvisningsminutter i sin karriere i eliteserien. Joe Grimaldi samlet sammen 216 i 2010-11-sesongen alene — den foreløpig siste sesongen der han har hatt noe særlig med spilletid mellom alle utestengelsene og klubbyttene.