Sjakkverdensmesteren har dermed gått 42 kamper og 163 dager siden han sist tapte et sjakkparti. Det er personlig rekord for Carlsen.

Den tidligere verdensmesteren Kramnik er rangert på annenplass i verden, men har ikke slått Carlsen siden 2010. Det er spilt 15 partier mellom de to siden da.

— Dette partiet vil det bli snakket om lenge. Magnus totalt utspilte en av verdens beste spillere. Det er imponerende, sa TV 2-eksperten Jon Ludvig Hammer.

Magnus Carlsen og hans hjelper (Hammer) hadde gjort gode forberedelser, og nordmannen fikk til en svært effektiv åpning med hvite brikker mot Kramnik.

— Det var fint å vinne. Jeg vant den strategiske kampen relativt fort. Jon Ludvig må få en del av æren for den gode åpningen, sa Carlsen til TV 2. ## Gjorde det lett

Den russiske stormesteren hadde en dårlig åpning og brukte dessuten veldig lang tid på sine trekk. Han måtte også ifølge sjakkekspertisen til TV 2 slite med en isolert dobbelt bonde på f-raden.

Russeren syntes tidlig å havne i tidsnød, men klarte tidskontrollen med svært liten tid igjen på klokken. Stillingen hans hadde derimot forverret seg betydelig.

— Kramnik ble satt på store prøver, og da han ikke klarte å løse dem ble det vanskelig. Det ble veldig enveiskjøring. Han skjønte tidlig at han sto dårlig og havnet mellom passivt forsvar og aktiv spill. Han gjorde det lett for meg i dag, sa Carlsen.

Etter 50 trekk var kampen over. Carlsen står etter at sju av ni runder er spilt med fem poeng. Han leder turneringen, som avsluttes fredag.

Vil ha motstand

— Jeg skjønte ganske tidlig at jeg kunne vinne. I de gode stillingene kommer de gode trekkene enkelt. Det var ikke noe hokus pokus. Det høres litt patetisk ut, men det er mer spennende når det er litt mer motstand.

Torsdag møter Carlsen armeneren Levon Aronian, en motstander han hatt store problemer med å slå tidligere.

— Han er en av de vanskelige å spille mot. Det blir en tøff oppgave, sa Carlsen. (©NTB)