— Hva er du fornøyd med etter ti år på Lerkendal?

— Med at Lerkendal er en enda mer utviklet storstue enn den var. Det er plass til mange flere tilskuere her, økonomien er betraktelig forbedret.

På sportslig avdeling har vi lyktes med å være utviklingsorientert. Man må være villig til å forbedre seg hver eneste dag. Bare slik blir man bedre over tid. Derigjennom har vi fått ut spillergruppas potensial. Jeg har alltid brent for spillerutvikling, og jeg trodde også da jeg gikk inn i jobben at det fortsatt var mulig å få fram spillere fra Midt-Norge til et godt europeisk nivå. Jeg er fornøyd med at vi har gitt dem som har muligheten til det, sjansen til å bli gode, og at vi har vært i stand til å instruere trenerne våre om hva som skal til for at 10-12-åringene skal kunne oppfylle drømmene sine. De skal ikke behøve å vente til de er 16 med å få vite det.

RBK har brukt store ressurser til spillerutvikling og jeg er fornøyd med at vi har klart å utvikle egne spillere uten å samtidig stenge ute spillere fra andre nasjoner. De vi har hatt har vært så gode at trønderne har kunnet ta lærdom av dem, sier Eggen.

Tilbake til 2007

Så skrur vi tiden tilbake til nåtiden og fortsetter der:

— Jeg vil ikke si noe om antall titler. De kommer som resultat av at man skikker boet sitt vel. Jeg er mest opptatt av utvikling og at vi stiller strenge krav til prestasjoner. Lista skal ligge høyt. En av mine viktigste oppgaver blir å finne ut hvor stort gapet er mellom der vi er og dit vi skal sportslig.

Er ikke samstemte

- Hva er svakheten i dag?

— Vi sliter mest med samstemte bevegelser på siste 3. del av banen. En forklaring på det kan være at spillerne ikke snakker samme språk eller har samme kulturbakgrunn. Jeg har fortsatt tro på at samhandling og forståelse gir større rom for kreativitet og utvikling. Psykologene sier at det tar syv-åtte måneder å automatisere samhandling i grupper med samme språk og kultur. Det er viktig å ha enda bedre individuelle ferdigheter, men å avskrive samhandling i angrep blir helt feil. Det må bare gjøres enda hurtigere. Min jobb vil være å finne de riktige didaktiske virkemidlene. Hvordan sette sammen virkemidlene effektivt og finne en rød tråd. Jeg har alltid vært opptatt av utvikling. I Fredrikstad hentet jeg inn eksperthjelp for å evaluere meg selv som pedagog. Drillo spurte meg en gang hva jeg trodde spillere trengte mer av, og svarte selv: Jo, enda mer presise tilbakemeldinger.

Finne fristed

- Rune Bratseth følte at han ble spist opp av jobben. Hva tenker du om det?

— Jeg tror jeg har lært meg noen grep. Jeg har funnet noen fristeder, og jeg må kreve å få bruke dem. Jeg ser absolutt farene, for i denne jobben er tilfanget av oppgaver ustoppelig. Men jeg er innstilt på å klare det.

- Bestått

- Hva følte du da du ble klar over at du var mannen RBK ville ha?

— Det var jo ikke bare meg selv jeg hadde å ta hensyn til. Vi har levd 14 år i utlendighet. Jeg har hatt en lang utdanning, jeg har vært med på mer enn bare trenergjerning og jeg føler at jeg har bestått svenneprøven, sier Eggen og avslutter med det han mener skal være varemerket i RBK:

— Vi må prøve å ha det litt artig. Da lærer man best, altså!