SOGNEFJELLET (Aftenposten): Karoline Bjerkeli Grøvdal er et av Norges friidrettshåp ett år før OL i Rio. I et intervju med Aftenposten tidligere denne uken uttalte langdistanse— og hinderløperen at hun er fristet til å satse på langrenn etter sommer-OL neste sommer.

– Som yngre var jeg også langrennsløper. Jeg har lekt med tanken om å prøve meg igjen som langrennsløper etter OL i Rio. Særlig da jeg var skadet var det tanker som dukket opp. Langrenn er jo den store sporten i Norge. Det er noe galt når Henrik Ingebrigtsen løper 1500 meter på 3,31 og nesten ikke får oppmerksomhet. Friidretten er ikke så attraktiv for sponsorene. Det er bare så vidt jeg kan leve av det. Jeg håper vi får opp flere gode som igjen kan få opp interessen, sa Grøvdal.

– Men langrenn?

– Jeg tror jeg ville hevdet meg bra. Hadde jeg fått det støtteapparatet som de har, så hadde det vært gøy. Jeg er vel en sånn Johaug-type som hadde gjort det best i den tøffe tremilsløypa i Kollen. Skulle jeg valgt idrett ut fra sponsorer og popularitet, hadde det blitt langrenn. Men nå får jeg først se hvordan det går med friidretten de neste to sesongene.

Bjørgen: — Grøvdal er en Johaug-type

Marit Bjørgen tror Grøvdal kunne ha hevdet seg også i langrenn.

Karoline Bjerkeli Grøvdal er et norsk friidrettshåp før OL i Rio neste sommer. Senere kan hun tenke seg å satse på langrenn. Foto: JAN TOMAS ESPEDAL

— Er det mulig å gå fra friidrett til langrenn, Bjørgen?- Ja, det er absolutt mulig. Hun har jo vært langrennsløper før. Jeg tror hun trener en del langrenn gjennom vinteren. Hun har kapasiteten, så blir det det å jobbe med det tekniske og ikke minst styrkebiten. Langrenn har jo endret seg, men hun har absolutt potensiale.

- Hva er viktigst å ta tak i?

  • Grøvdal er jo en type som Therese, og du ser Therese har jobbet mye med styrkebiten med tanke på hurtighet. Når du kommer fra friidrett så er det også det tekniske. Jeg har ikke sett henne på ski, så det er vanskelig å vite, det er jo mulig hun går bra på ski. Det er nok der hun har mest å gå på, for hun har jo kapasiteten.

- Tror du det er mulig å blande seg inn helt der oppe?

  • Ja, absolutt. Det er det. Det er jo vanskelig å forutse, men hun har absolutt kapasitet og mulighet til det. Det er jo spennende.

Johaug: — Vanvittig kapasitet

Også Therese Johaug mener at Grøvdal kunne hatt suksess med å skifte ut løpesko med langrennski.

  • Karoline har jo en vanvittig kapasitet i seg. Hun har gått på ski selv og vet hva som kreves for å gå fort. Det er veldig spennende om hun har lyst til å gå over på langrenn. Hun må kanskje terpe mer på teknikk og styrke med tanke på at hun har mistet mye av det de siste årene når hun har satset friidrett. Men kapasiteten har hun i seg. Får hun teknikken og styrken på plass tror jeg absolutt hun kan hevde seg, sier Johaug.

Marit Bjørgen mener at Karoline Bjerkeli Grøvdal er en Johaug-type. Her er Bjørgen og Johaug i aksjon i Holmenkollen. Foto: NTB scanpix
  • Er hun en Johaug-type som kan gjøre det bra i tremilsløypen i Kollen?- Ja, hun har en kapasitet i seg som gjør at hun kan prestere på lengre løp. Det hadde vært veldig spennende å se om hun vil gå tilbake til langrenn. Det vil også være en inspirasjon for oss.

- Kjenner du henne fra før?

  • Jeg kjenner henne litt, men ikke veldig godt. Hun virker å være ei flott jente og jeg følger med henne nå. Hun er i kanonform, og jeg håper virkelig at hun får en god sesong, sier Johaug.

Slitt med skader

Grøvdal har flere gull fra aldersbestemte europamesterskap, og ble som tenåring pekt ut som et lysende løpetalent. De siste årene har hun imidlertid slitt med en rekke skader.

EM 2008 måtte hun stå over på grunn av spiseforstyrrelse. Siden har det vært tretthetsbrudd i ryggen og leggen, benhinnebetennelse, kneproblem og betennelse i foten. Det var det siste som gjorde at terreng-EM gikk fløyten i desember.

Og som om ikke det skulle ha vært nok av tradisjonelle skader, hadde hun også en vorte under foten som måtte behandles med cellegift. Dermed ble også EM 2013 spolert.

Før denne sesongen har Grøvdal omsider hatt en skadefri oppkjøring.

— Styrkebiten er den største utfordringen

Langrennsjentenes landslagssjef Egil Kristiansen mener at styrken vil være den største utfordringen med en langrennssatsing for Grøvdal.

- Hvordan er det å gå fra friidrett til langrenn?

  • Jeg kjenner ikke veldig godt til friidrett, men den største forskjellen er nok det med styrke og muskulatur, som har blitt viktigere i langrenn enn noen gang. Der er det stor forskjell på en langrennsløper og en friidrettsutøver.

- Det er hovedutfordringen, å bli sterk nok?

  • Det tror jeg absolutt. Motormessig og oksygenopptak vil jeg tro er på et veldig høyt nivå. Det er styrkebiten som blir det viktige, sier Kristiansen.