SOGNEFJELLET (aftenposten.no): Det er noe urnorsk over det. Det å trekke seg bort fra folk og fe, oppsøke fjellheimen som huser kjemper som Galdhøpiggen og Glittertind, og legge seg inn på ei hytte i dagesvis. Starte dagen med å ta imot det naturen har å by på av vær og vind, i år så heftig at Nord-Europas høyeste fjellovergang som snirkler seg forbi er stengt.

Tirsdag vant været. Langrennsløperne ble sendt i kjelleren på Sognefjellshytta for å trene styrke.

Men det var kanskje ikke disse dagene verdens beste skiløper hadde i tankene da hun bestemte seg for å fortsette med langrenn?

Dette er beviset

— Jeg får jo testet meg. Tre timer trening i uvær er ikke noe problem, så da er motivasjonen der, sier Marit Bjørgen og smiler.

Det var det hun måtte finne ut av da hun gjennom vinteren holdt Langrenns-Norge på pinebenken ved å holde muligheten for å gi seg åpen.

PÅ SAMLING: Kvinnenes to største stjerner, Therese Johaug og Marit Bjørgen, er sammen på Sognefjellet. Foto: NTB scanpix

Hun måtte være helt sikker på at hun var villig til å gjøre jobben 100 prosent.Når hun nå går mil etter mil, godt pakket inn i klær man helst forbinder med februar og ikke juni, vet hun at «ja-et» til å fortsette var riktig.

— Ja, den jobben som kreves er ikke noe problem å gjøre. Det får jeg bevist her.

Lettere i år enn i fjor

For ett år siden fortalte hun på den samme samlingen at hun møtte veggen da støvet etter Sotsji-OL-la seg. Gullmedaljene rant inn, hun var tidenes vinterolympier, men da alt ble stille ble det ganske tomt.

Etter to gull i Falun, seier i både Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt, er følelsen en annen denne gang.

— Det har egentlig gått veldig bra i år, det har vært enklere enn i fjor. Det er mulig jeg var enda mer sliten etter den sesongen, sier Bjørgen.

Venter ikke på Northug-avtale

Hun er sammen med Therese Johaug og Petter Northug langrennssportens største profiler.

Mens de to kvinnelige superstjernene har forholdt seg lojalt til Skiforbundet, har føljetongen om Northugs private satsing og konflikt med forbundet rullet og gått i mediene.

I februar sa Bjørgen til Adresseavisen at hun mener Northug bør tvinges inn på landslaget om han blir tatt ut, og at «der er vanskelig å forholde seg til» slike unntak han er den eneste som får.

Etter fire VM-gull i vinter ble imidlertid ikke Northug tvunget inn på landslaget, og unntak ser ut til å bli løsningen nok en gang. Bjørgen regner imidlertid med at hennes avtale går i boks om ikke lenge, og avventer ikke en Northug-løsning før hun signerer.

— Fokuset mitt er på meg selv, og ikke hva Petter gjør. Det er viktig at han går verdenscup og er i langrennsmiljøet. Det så du i vinter. Han er en populær mann og setter sporten vår på kartet.

Kan Bjørgen bli bedre?

Utfordringen Egil Kristiansen nå må bryne seg på, er hvordan man gjør tidenes mestvinnende skiløper enda bedre. Er det i det hele tatt mulig?

— Marit er jo på et så vanvittig høyt nivå på mange ting, at det er veldig, veldig små marginer det er mulig å hente ut igjen. Men det er jo disse tingene hun har vært ekstremt flink på å finne, og det som har imponert meg veldig, sier Kristiansen.

Han tror at om Bjørgen klarer å finne de små tingene som trigger motivasjonen, så er det mulig «å kanskje ta et bittelite steg til».

Hovedpersonen selv er iallfall motivert. Konkurrentene vet at det betyr trøbbel.