BERLIN (Rbnett): I mai i fjor kastet Ørjan Nyland snusboksen. Fordi han skulle bli pappa. Og fordi han gjør absolutt alt for å bli en bedre fotballspiller.

– Det føltes riktig på alle måter. Tida var inne. Jeg bestemte meg for at det var helt unødvendig å snuse, sier en hes Nyland og poserer utenfor Steigenberger Hotel i Berlin.

Molde-keeperen er alltid stemmeløs etter samlinger med landslaget. Det ble mye roping i kampene mot Estland og Aserbajdsjan, også. Nå skal han restituere både stemmebåndet og keeperkroppen inn mot søndagens cupfinale.

For to år siden vant han med Hødd. I fjor forsvarte han tittelen med Molde. Nå kan han bli cupmester for tredje året på rad.

– Jeg har vært heldig og spilt på gode lag med gode lagkamerater. Det er veldig spesielt å få lov til å spille den største kampen i Norge for tredje år på rad. Det første gullet tok jeg med en kompisgjeng. Det andre med Molde etter en veldig rar sesong. Det er umulig å rangere dem. Begge henger veldig høyt, sier Nyland.

Asketisk liv

24-åringen er kjent som en ekstremt ambisiøs og målbevisst idrettsutøver. Han lever nesten helt asketisk gjennom sesongen og trener mer enn de fleste andre toppspillere.

– Du framstår som ekstremt seriøs og ambisiøs. Hvor nøye er du i hverdagen?

– Kosthold er veldig viktig, det tenker jeg på gjennom hele dagen. Det er avgjørende for restitusjonen etter ei hard økt og før ny trening seinere på dagen. Jeg liker godt å trene og utfordre meg sjøl. Jeg har en indre lyst som driver meg framover for å bli bedre hele tida. Derfor sover jeg også så mye jeg kan, minst åtte timer i døgnet.

– Hvor mye egentrening gjør du i tillegg til øktene med laget?

– Jeg trener styrke to ganger i uka på beina og det samme på overkroppen. Det blir gjerne fire-fem timer i uka. Jeg kjører også ei ekstra økt med rein keepertrening for å jobbe med detaljene.

Snusfornuftig

1. mai i fjor bestemte han seg for å kutte ut sin eneste last. Da tok Ørjan Nyland sin siste snus.

– Jeg hadde tenkt på det ei stund og syntes det var et naturlig tidspunkt, siden Oliver snart skulle komme til verden. Jeg har lukta på snus etterpå, men aldri smakt. Jeg har ikke angret ett sekund. Det har hatt positiv effekt på meg.

– Fotball og feiring henger ofte sammen. Hvordan er ditt forhold til alkohol siden du er så bevisst på alle andre områder?

– Det er viktig å bryte opp av og til og kose seg sammen med kompisene. Så jeg kan være med på en lagfest en sjelden gang, for eksempel hvis vi vinner cupfinalen søndag. Men jeg kan like gjerne feire uten alkohol, sier han til Romsdals Budstikke.

Dårlig taper

Som unggutt tålte ikke Ørjan Nyland å tape verken i fotball eller Yatzy. Et nederlag kunne ødelegge humøret i flere dager.

Ørjan Nyland kan ta sin tredje strake cuptittel. Her fra seieren over Rosenborg i fjor. Foto: Vegard Grøtt, NTB scanpix

– Før var det alvor å spille FIFA på Playstation. Som guttunge måtte jeg komme først når vi syklet hjemmefra og på trening. Men jeg har lært å beherske meg litt etter hvert som jeg har blitt eldre. – Lagkameratene beskriver deg som den råeste vinnerskallen i MFK. Er det riktig?

– Jeg er i hvert fall en av dem. Det kan hende det stemmer. Jeg hater fortsatt å tape og gjør alt innafor reglene for å vinne, uansett hva jeg konkurrerer i. Det er et fint ordtak som sier at å vinne er ikke alt, det er det eneste. Det lever jeg etter hver dag. Men jeg har blitt flinkere til å legge ting bak meg, slik at det ikke går utover familien eller andre rundt meg. Nå jobber jeg heller med å endre det som ikke var bra nok.

Mesterligaen neste

Akkurat nå er det bare Kongepokalen som står i hodet på Ørjan Nyland. Mandag begynner han å tenke framover.

– Neste år får vi sjansen til kvalifisere oss for Champions League. Jeg ser på hva Malmö har oppnådd og har veldig lyst til å oppleve det samme med Molde.

– Er den lysten så sterk at du ønsker å vente med spill i utlandet?

– Sånt tar jeg med knusende ro. Jeg vet at Manchester United og Arsenal har sett meg i noen kamper, men har aldri fått et konkret tilbud. Det er kjekt å bli nevnt i samme åndedrag som sånne klubber. Hvis jeg er heldig, får jeg oppleve en større liga en gang seinere, sier Ørjan Nyland.