Trekk etter trekk, parti etter parti, og turnering etter turnering. Magnus Carlsen viser at han har ingen planer om å gi fra seg verdensherredømmet i sjakksirkuset.

Følg oss på Twitter

Følg oss på Facebook

Søndagens overbevisende seier over rivalen Fabiano Caruana var en ny maktdemonstrasjon fra nordmannen.

Magnus Carlsen og Fabiano Caruana barket sammen søndag. Her fra møte mellom spillerne i Sinquefield Cup i St. Louis i september 2014. Foto: NTB SCANPIX

På verdensrankingen for oktober 2014 var Caruana bare 19 poeng bak Carlsen. Det ble spekulert om et tronskifte var på vei, men de siste månedene har kløften mellom Carlsen og resten av verdenseliten blitt mer og mer åpenbar.På verdensrankingen til 2700chess.com, som oppdateres fortløpende, er det nå 70 poeng mellom Carlsen og nummer to, amerikaneren Hikaru Nakamura.

— Dominansen over resten av verdenseliten lyver ikke, slår Jon Ludvig Hammer fast overfor Aftenposten.

-Det er helt pussig

Hammer er rangert som Nordens nest beste sjakkspiller, og har jobbet som sekundant for Carlsen under begge VM-kampene mot Viswanathan Anand. Og det er én ting Hammer trekker frem som Carlsens store styrke: Stabiliteten.

— Det er en grunn til at han ligger så langt over alle de andre, han er alltid god. De andre toppspillerne har sine øyeblikk, men klarer ikke å opprettholdet det samme høye nivået som Magnus.

- Hvordan klarer han å være så stabil?

Her er utvikling i Magnus Carlsens rating fra april 2001 til april 2015. På verdensrankingen for april hadde Carlsen 2865 rating poeng. Den røde grafen viser nordmannens rating i langsjakk, den lilla viser hurtigsjakkratingen, mens den grønne viser lynsjakkratingen. Carlsen er forøvrig regjerende verdensmester i alle tre disipliner. Foto: Skjermdump, fide.com

— Jeg aner ikke. Det er helt pussig. Det er det som er fenomenet Magnus Carlsen. Hadde vi forstått hva han driver med, hadde han kanskje ikke vært så spesiell, sier Hammer, som fikk sin sjakklige oppdragelse sammen med Carlsen på Norges Toppidrettsgymnas i ungdomsårene.2015 har startet fremragende for Carlsen. I januar vant han Tata Steel Chess i Nederland, og i februar fortsatte han ved å vinne Grenke Chess i Tyskland. Etter seieren over Caruana leder han også storturneringen Shamkir Chess i Aserbajdsjan sammen med 21-åringen Wesley So.

Turneringsstatistikken viser klart og tydelig hvor stabil Carlsen. Nordmannen har vunnet 20 av de siste 30 turneringene han har spilt i. Sist gang 24-åringen ikke ble nummer én eller to i en turnering var i London Chess Classic i 2011.

— Alle andre varierer

Sven Wisløff Nilssen, mannen bak bloggen Sjakkfantomet, forklarer hvorfor Carlsens stabilitet er så oppsiktsvekkende slik:

Armeneren Levon Aronian er en av spillerne som har erfart hvor vanskelig det er å holde følge i verdenstoppen i sjakk. Her er Aronian i aksjon under Norway Chess i 2014. Foto: NTB SCANPIX

— Det er to aspekter ved dette. Det første er at, for oss menigmenn, er sjakk så uendelig vanskelig. Derfor varierer resultatene voldsomt. Levon Aronian, som var verdenstoer i tre år, har falt kraftig ned (til en 10. plass, journ. anm.). Alle andre enn Magnus varierer i kurver, sier Wisløff Nilssen til Aftenposten.- Det andre er at det er viktig at man utvikler seg når man ligger som nummer én. Magnus fornyer seg stadig, sier Wisløff Nilssen, som trekker frem det overraskende valget av en hollandsk åpning mot Caruana som et eksempel.

Sjakkbloggeren tror imidlertid ikke at Carlsen er mer suveren nå enn han har vært noen gang tidligere.

— Det har vært omtrent den samme forskjellen de siste fire årene. Det handler litt om naturlige oppturer og nedturer for de andre, sier Wisløff Nilssen.

— En fantastisk evne

Mens resten av sjakkeliten svinger voldsomt i prestasjonene, fortsetter altså Carlsen å sette standarden. Jon Ludvig Hammer minner om det skyhøye nivået på Carlsens motstandere.

— Magnus har en fantastisk evne til å få motstanderen til å spille dårlig. Jeg er veldig imponert over hvor lett han får det til å se ut. Når jeg prøver å spille mot de beste, får jeg juling, selv om det kan se ut som jeg kunne klart det samme som Magnus.

Hammer kan snart få muligheten til å teste seg mot Carlsen og andre elitespillere. Hammer har muligheten til å kvalifisere seg til Norway Chess, storturneringen i Stavanger i juni der Carlsener en av deltakerne.

For å kvalifisere seg til den turneringen må Hammer vinne en kvalifiseringsturnering i Oslo i mai, der blant andre Simen Agdestein også skal delta.

Hammer har selv tatt et jafs oppover verdensrankingen den siste tiden. Ifølge 2700chess.com er han for øyeblikket nummer 77 i verden.