Gjennom historien har det vært knyttet stor prestisje til hvilke stormakter som har de beste sjakkspillerne.

Kroneksempel er VM-kampen i 1972, da amerikaneren Bobby Fischer beseiret Sovjetunionens Boris Spassky midt under den kalde krigen.

Denne uken ble imidlertid USAs seneste forsøk på å klatre i sjakkhierarkiet latterliggjort av Jon Stewart i det populære, satiriske talkshowprogrammet the Daily Show.

— USA kjøper opp nerder! Nerde-leiesoldater, utbrøt Jon Stewart i introduksjonen av innslaget.

Se innslaget om sjakk her (ekstern lenke).

Nakamura: - Forferdelig

Bakgrunnen var en New York Times-artikkel som ble publisert 10. mars.

Artikkelen handlet om at det amerikanske sjakkmiljøet, blant annet representert ved sjakkentusiast og invester Rex Sinquefield, angivelig jobber i skjul for å sørge for at Fabiano Caruana (22), verdens nest beste sjakkspiller (kun bak Carlsen på verdensrankingen, velger å representere USA.

Caruana representerer Italia, landet foreldrene hans kommer fra, men sjakkstjernen har også statsborgerskap fra USA, landet han ble født og vokste opp i.

Ikke nok med det, Caruana er bosatt litt utenfor den spanske hovedstaden Madrid.

USA har allerede lyktes med å få Wesley So (21), også han en topp 10-spiller, til å bytte landslag fra Filippinene.

Hikaru Nakamura er en av Magnus Carlsens rivaler. Her signerer Magnus Carlsen fotografier av seg selv, mens Nakamura følger med, under en autografsignering i sammenheng med Sinquefield Cup i St. Louis i 2014. Foto: AP

Dette ble av the Daily Show tolket som et tegn på at «USA må være best i alt».I innslaget ble sjakk også fremstilt som kjedelig. Stewart latet nemlig som om han snorket mens en reporter snakket om sjakk.

Hikaru Nakamura (27), USAs høyest rangerte spiller, var ikke speiselt fornøyd.

— Forferdelig, the Daily Show. Jeg ville foretrykket et innslag som ikke latterliggjør USA, Russland og, sist men ikke minst, sjakk, skrev Nakamura å Twitter.

- Laget var fullt av russere og ukrainere

NRKs sjakkekspert Atle Grønn synes ikke det er kritikkverdig at USA prøver å sikre seg Caruana.

— Jeg synes det er helt greit. Når det gjelder Caruana har er han jo oppvokst i USA, sier Grønn.

Han tror imidlertid det er en fordel for amerikansk sjakk å ikke ha for mange utlendinger på laget.

— Går man tjue år tilbake, var det amerikanske laget fullt av russere og ukrainere som hadde begynt å spille for USA. Det var nok ikke ideelt for rekrutteringen, sier Grønn.

Aserbajdsjan tilbød svimlende årslønn

I New York Times-artikkelen heter det at «lignende kampanjer for å få store talenter til å bytte statsborgerskap er ikke uvanlige i den olympiske bevegelsen og internasjonal fotball, men det har nesten aldri skjedd før i sjakk».

Nettstedet chess24.com har også sett nærmere på the Daily Show-innslaget og USAs fremstøt overfor sjakkstjerner.

Der argumenteres det med at Wesley So valgte å bytte til USA blant annet fordi det ikke eksisterer et «seriøst treningsprogram i Filippinene».

So hevder imidlertid at overgangen ikke var lukrativ for ham — snarere tvert imot.

Han har nemlig fortalt at han selv måtte betale 50.000 dollar (rundt 400.000 kroner etter dagens kurs) - i kompensasjon til det filippinske forbundet - for at overgangen skulle bli godkjent.

Caruana skal imidlertid ha fått svært lukrative tilbud om å bytte landslag, ifølge talsmann i det italienske sjakkforbundet Adolivio Capece.

— Amerikanerne tilbød 100.000 euro (rundt 870.000 kroner etter dagens kurs) i året, mens Aserbajdsjan tilbød 400.000 euro (rundt 3,4 millioner kroner etter dagens kurs), sa Capece i et intervju med Corriere Delle Serra tidligere denne måneden.

Caruana valgte imidlertid å signere en ny kontrakt med det italienske forbundet som binder ham til foreldrenes hjemland frem til desember.

— Et kjempelag

Allerede før vervingen av So, og den potensielle vervingen av Caruana, hadde USA toppspilleren Hikaru Nakamura i sine rekker.

Dersom alle tre representerer USA i neste sjakk-OL, i Aserbajdsjan i 2016, er stormakten en naturlig vinnerkandidat i turneringen.

Atle Grønn jobber som sjakkekspert i NRKs sendinger. Her fra VM i Sotsji. Foto: NTB SCANPIX

— Hvis de i tillegg får med So og Caruana, er det vanskelig å ikke tenke på USA som en av de største favorittene. Da er det bare Russland som kan matche laget på papiret. Det hadde vært et kjempelag, sier Grønn.Han trekker også frem Kina, som vant Tromsø-OL med et ungt lag, og Ukraina som andre sterke nasjoner.

Grønn mener imidlertid at lagmoralen kan bli et potensielt problem for amerikanerne, og henviser til at Hikaru Nakamura ikke var spesielt fornøyd med at Wesley So byttet land til USA, for så å detronisere ham som USAs høyest rangerte spiller.

— Nakamura har ikke akkurat ønsket So velkommen. Han har slengt litt dritt. Dette kan være én grunn til at Caruana ikke er så motivert til å bytte, sier Grønn.

Med overbevisende spill i starten av 2015 har imidlertid Nakamura, som er født i Japan og oppvokst i USA, på ny inntatt posisjonen som USAs høyest rangerte spiller. Nakamura er nummer tre på verdensrankingen, kun bak Caruana og Carlsen.