På den superglatte olympiske ovalen ligger alt til rette for sterke tider når Sverre Lunde Pedersen skal i aksjon.

— Jeg håper å kjempe om en plass på pallen, og samtidig sette personlige rekorder. Norgesrekordene på 1500 meter (1.42,67) og på 5000 meter (6.09,94) bør være innen rekkevidde, mener Fana-løperen fra Os.

Travel åpningshelg

Lunde Pedersen får en travel helg. Han går 5000 meter fredag, 1000 meter og lagtempo lørdag, før han avslutter med spesialdistansen 1500 meter på søndag.

— Det blir fire løp denne helgen, og bare to neste helg, i Salt Lake City, forteller 23-åringen.

Han har allerede vist god form. I et testløp lørdag gikk han nesten tre sekunder under Eskil Erviks gjeldende verdensrekord på 3000 meter. Klokkene stoppet på smått utrolige 3.34,67.

— Verdensklasse

— Det var et fenomenalt løp, helt i ypperste verdensklasse, sier landslagstrener Sondre Skarli.

Han mener superløpet er et varsel om hva vi kan vente oss av det norske skøyteesset i helgen.

— Sverre slutter aldri å imponere. For to år siden hadde han 3,42. I fjor gikk han på 3,37 – og nå er han altså nede på 3,34. Når det går så fort på 3000 meter, tyder alt på at han vil være bedre enn noensinne på 1500 og 5000 meter, mener landslagssjefen.

Sven Kramer har verdensrekorden på 5000 meter, med 6.03,32. Sammen med Jorrit Bergsma er han favoritt når den halve mildistansen skal gås fredag kveld.

Russisk skremmeskudd

— Sverres 3000 meter er et varsel om at noe stort er i gjære. Men samtidig vet vi at det er mange gode utlendinger også. Vi må holde beina på jorden og fortsette med å være offensive, sier Skarli.

Han holder russeren Dennis Juskov som favoritt på 1500 meter.

— Han gikk en 1000 meter her om dagen som var helt ekstrem, på 1.07,6 og med 25,5 på sisterunden. Han blir ikke god å slå. Men bak ham vil Sverre slåss om de fremste plassene, tror Sondre Skarli.

- Fikk blåst gjennom

Sverre Lunde Pedersen tar det ikke så tungt at tiden hans ikke blir godkjent som verdensrekord.

— Det var noe jeg var klar over på forhånd. Det var viktigere for meg å få en bekreftelse på hvor nivået mitt er og hvor bra formen er. Det var godt å få blåst gjennom og få vist at jeg er i rute, sier osingen.

Han føler han har tatt nye steg.

— Jeg føler selv at jeg har fått litt større toppfart enn jeg hadde i fjor. Samtidig har jeg klart å øke kapasiteten på de lengre distansene, svarer han.

- Forventninger til helgen?

— Jeg håper jo å være med og kjempe i toppen, og fortsette der jeg slapp i fjor. Å komme på pallen på 1500 og 5000 meter er et klart mål for meg, svarer han.

Sist sesong tok han sin første seier i verdenscupen, på 1500 m. Han var også på pallen fire ganger på 5000 m, i verdenscupen i Inzell og Berlin, samt i EM og VM.

Dropper 10.000 m i VM

- Sondre Skarli sier at du skal være limt fast til pallen i vinter. Hva sier du til det?

— He-he. Ja, jeg håper jo det selv. Jeg var en del ganger på pallen i fjor, så det er selvsagt et mål å være med og kjempe om de fremste plassene i år også.

- Hva blir viktigst i vinter?

— VM allround i mars er kanskje det jeg setter høyest. Men jeg har også lyst til å ta medaljer i VM enkeltdistanser i Kolomna i februar, svarer han.

Programmet for VM enkeltdistanser er satt opp med 10.000 meter første dag. I fjor slo det negativt ut for Pedersen, som brente alt kruttet for en fjerdeplass på milløpet. Det medførte at han var tom for krefter på 1500-meteren og 5000-meteren de påfølgende dagene.

— Ut fra den erfaringen kommer jeg til å droppe 10.000-meteren i VM. Da blir det 1500, 5000 m og lagtempo, kanskje også 1000 meter, sier Sverre Lunde Pedersen.