I Ungarn i midtuken viste 25-åringen at han har en frisparkfot fra absolutt øverste hylle. Det var Beckham-nivå over det han gjorde da han skrudde inn trøndernes 2-1-scoring i går.

Skuddet fra cirka 20 meter var en perle, og fikk TV 2-kommentator og tidligere landslagssjef Egil Olsen til å finne frem rosende ord.

— Det er en voldsom kraft i det tilslaget til Helland, sa han om scoringen som kom i det 59. spilleminuttet.

Tidligere i oppgjøret hadde Helland servert Fredrik Midtsjø på utligningen, og syv minutter før slutt var han nest siste Rosenborg-spiller på ballen da oppgjøret ble avgjort av Alexander Søderlund.

Praktfull sesong

2-1-målet var kantspillerens 11. på 12 kamper. Det gir et snitt på imponerende 0,92, bedre enn blant andre fjorårets toppscorer Vidar Örn Kjartansson, som fikk nettsus 25 ganger på 29 kamper for Vålerenga.

Forrige gang noen var mer effektive av spillere med mer enn 10 kamper, var da Lillestrøm-spiller Anthony Ujah scoret 13 mål på 12 kamper før han ble solgt til tysk fotball.

2015-sesongen har vært et eventyr for Helland som ble vurdert som ikke god nok av Rosenborg tidligere i karrieren.

Storspill i hvitt ble i sommer toppet med debut på det norske landslaget. Mannen med godfoten har vært trøndernes viktigste brikke i en sesong som så langt har vært tilnærmet prikkfri.

Lørdag kveld ble Vålerenga rundspilt av Stabæk på Nadderud. Etterpå gikk blant andre trener Bob Bradley hardt ut og meldte at hans mannskap er gode nok for gull. Nå skal Bærum-laget får det tøft med å hente inn de syv poengene som skiller opp til Helland og co.

Dansk kalddusj

Riktignok var ikke trøndernes førsteomgang noe godt svar på Bærum-lagets utfordring. Både Alexander Søderlund, Pål André Helland og Jonas Svensson misbrukte gode muligheter i løpet av de første 45 minuttene, men også gjestene var nære. Ett minutt før pause var kalddusjen et faktum for serielederen.

Gjestene slo langt på nysigneringen Peter Kovacs. Han vant som vanlig i luften og stusset videre til Patrick Mortensen. Dansken er også ny i blått, og fikk debuten for Østfold-laget forrige helg, den gang uten nettkjenning. På Lerkendal lot han seg ikke be to ganger da han banket ballen i hjørnet fra cirka 20 meters hold.

Faktisk kunne 26-åringen ha scoret sitt andre for kvelden bare minuttet senere, men avslutningen endte på tribunen. Når heller ikke hjemmelagets danske midtbanemotor Mike Jensen hadde stilt inn siktet, endte omgangen med ettmåls ledelse til gjestene.

Svarte på dødball

Kåre Ingebrigtsen var tydelig ikke fornøyd med det han fikk se av sine Rosenborg-spillere. Både Mikael Dorsin og nyervervelsen Magnus Stamnestrø måtte takke for seg i pausen. Byttene ga nesten umiddelbar effekt, men hverken Søderlund eller Svensson utnyttet sine muligheter i åpningsminuttene.

Det enorme trykket fra hjemmelaget fortsatte. Drøyt fem minutter inn i omgangen fikk de lønn for strevet. Pål André Hellands hjørnespark ble stusset i mål av midtbanespiller Fredrik Midtsjø, og dermed var det balanse i regnskapet.

Gjestene fra Østfold hadde lite å svare med der og da. Serielederen fortsatte å male på. Til slutt var det Hellands millimeterpresise frisparkfot som sørget for at hjemmelaget tok ledelsen. Men Sarpsborg 08 var tydeligvis ikke ferdig. Geir Bakkes gutter ristet av seg sjokket og utlignet ved Steffen Ernemann etter 65 minutters spill.

Derfra og ut handlet det om å forsvare seg for Sarpsborg 08. Det holdt lenge, men ikke helt inn. Da avgjørelsen falt, var nok en gang Helland sentral. Kantspilleren avsluttet etter et hjørnespark. Kerr i Sarpsborg-buret ga retur og der ventet Alexander Søderlund.