Florence Hardouin, markedsdirektør i Det franske fotballforbundet er hennes eneste utfordrer. Espelund skulle veldig gjerne hatt flere.

— Ja, for det ville synliggjort at det absolutt finnes flere gode, kvinnelige kandidater i Europa, sier hun til Aftenposten.

I juni 2011 ble hun den første kvinnen i historien som tok plass rundt UEFAs mektige styrebord. Hun fikk plassen gjennom invitasjon, siden Det europeiske fotballforbundet (UEFA) omsider hadde innsett at det ikke tok seg særlig bra ut med bare mannlige styremedlemmer.

I 2012 ble hun fullverdig medlem med stemmerett, men da hun fikk tillit for fire nye år i fjor ba hun om at plassen som er reservert for en kvinne ved første anledning måtte gjøres valgbar på en ordinær UEFA-kongress.

Det skjer i Budapest tirsdag, og Espelund tror det vil gi den kvinnelige representanten økt legitimitet. Neste år skal UEFA velge en kvinnelig representant til styret i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA). Denne vil også automatisk få møterett i UEFA-styret.

— Om det blir en annen enn den som blir valgt inn i styret nå, så vil det doble antallet kvinner rundt bordet.

Fått med deg denne?

Krever reformer

Om Espelund, som til daglig er fylkesdirektør i Sør Trøndelag, får fornyet tillit, mangler det ikke på politiske saker hun gjerne tar tak i. Hun har allerede fått protokollført at hun mener UEFA bør inn i en reformprosess.

— Jeg har gjort meg til talsperson for det. Jeg har nevnt forholdet mellom styre, president og generalsekretær, og presidentens rolle. Det er noen av de samme elementene som FIFA har vært opptatt av, sier hun.

Franske Michel Platini tok over som president etter svenske Lennart Johansson som UEFA-leder i 2007. Espelund virker ikke fornøyd med utviklingen i rolleforståelsen.

— Det er ikke noen tvil om at man kommer inn i med ulike kulturer. Jeg så at UEFA hadde en annen presidentrolle under Lennartsson enn Platini. Det er den skandinaviske mot den mer søreuropeiske. Det bør ikke være noen tvil om at det er styret som skal bestemme, og presidenten har ikke noen egen beslutningsstruktur, mener Espelund.

Platini er suspendert fra all fotball i seks år for en "illojal utbetaling" fra FIFA og Sepp Blatter på omtrent 18 millioner kroner, en sak som får sin endelige avgjørelse i Idrettens Voldsgifsrett (CAS) i disse dager. Blir dommen stående er UEFA uten president. Organisasjonen har heller ingen fast generalsekretær, etter at Gianni Infantino i februar ble valgt til ny president i FIFA.

— Det er et maktvakuum i UEFA nå, og det bør tettes, sier Espelund.

Klar tale:

Åpenhet og transparens

Hun sier at det nok "er litt varierende" hvor stor reformviljen er blant hennes styrekollegaer. En aldersgrense på 70 år er innført, men Espelund mener man også må få inn en grense for hvor mange ganger man kan gjenvelges til styret. Derfor kommer hun ikke til å stille til gjenvalg i 2019 om hun velges i dag.

— Nei, jeg er veldig klar på at min periode da er over. Jeg skal legge all kraft i det i tre år, så får noen andre ta over, sier hun.

Åpenhet og transparens er to andre nøkkelord som Espelund lenge har vektlagt inn mot de internasjonale fotballorganisasjonene. Selv om behovet for reform ikke er like prekært i UEFA som i skandaliserte FIFA, mener hun at det fortsatt er en del å gå på.

— Det er jo betydelige summer og økonomiske ressurser det er snakk om. Det bør bli mer åpenhet om TV- og sponsorrettigheter, reiser og andre godtgjørelser, sier hun.

På utviklingssiden mener hun også at det er mye som gjenstår. Espelund leder UEFAs kvinnekomité, og har mange saker derfra som hun også vil ha gjennomslag for i styret. Hun vil også fortsette å kjempe for flere kvinnelige ledere. Breddefotball og det som skjer helt nede på grasroten er også viktige saker for henne.

At de største klubbene i Europa nå også stadig oftere snakker om å danne egen liga utenfor UEFA-systemet er også en sak som vil få mye oppmerksomhet de neste årene.

— I Europa har vi ikke lukkede ligaer, og vi må stå sammen om å bygge åpne strukturer også fremover.

Les også: