Supportere fra hele verden retter onsdag kveld øynene mot Santiago Bernabéu og Romas nesten umulige oppgave med å hente inn Real Madrids tomålsledelse fra første møte.

I potten ligger kvartfinaleplass i Champions League, verdens viktigste klubbturnering som er blitt en gullgruve for de største klubbene i Europa. Men mye vil ofte ha mer, og forrige uke skapte det overskrifter da engelske tabloider meldte at de fem største klubbene i landet var samlet for å diskutere opprettelsen av en europeisk superliga i regi av andre aktører enn Det europeiske fotballforbundet (UEFA).

Det var Relevant Sports, selskapet til den amerikanske sportsmogulen Stephen Ross som samlet lederne fra Chelsea, Arsenal, Liverpool og de to Manchester-klubbene City og United.

Nå viste det seg i etterkant at det først og fremst var sommerturneringen International Champions Cup som sto på agendaen. Bildene av klubbdirektørene skapte imidlertid en ny debatt om hvor lenge de mektigste klubbene vil være med i et turneringsformat hvor de ikke er garantert å spille hvert år, og hvor de må dele inntektene med det store fotballfellesskapet.

Ny avtale i 2018

Leicester leder Premier League med fem poeng ni runder før sesongslutt, og tre av de fem største klubbene i England står trolig utenfor Mesterligaen neste sesong.

— Manchester United vil spørre: Var det vi som skapte fotballen, eller var det Leicester som gjorde det? Ser du på den pengepotten som fotballen og supporterne verden rundt har skapt, er det Manchester United eller Leicester som har spilt den viktigste rollen, spør Charlie Stillitano, styreleder i Relevant Sports retorisk i etterkant av møtet.

Zlatan Ibrahimovic har hatt en stor sesong med Paris Saint-Germain. Kan han krone karrieren med Champions League-pokalen? Foto: BENOIT TESSIER, REUTERS/NTB SCANPIX

Holdningen har fått mange til å reagere. De frykter at forskjellene mellom de store og de små bare skal bli større og større, og mener dette bryter med fotballens grunnleggende prinsipper.Dagens struktur på de europeiske turneringene ligger fast frem til 2018, men da skal en ny TV-avtale tre i kraft, og det blir nye muligheter til å gjøre endringer.

Solidaritetstanken

Karen Espelund sier UEFA tar problemstillingen på alvor, og er urolig for tanken om en liga som står utenfor organisasjonen. Styremedlemmet stiller seg undrende til at problemstillingen ikke er kommet opp i møtene der, i og med at European Club Association (ECA) nå har to observatørplasser i styret.

Espelund mener det er viktig for solidaritetstanken og utviklingen i Fotball-Europa at turneringen med de beste klubbene spilles under UEFA-paraplyen.

— Det er naturlig med en diskusjon om fordelingene av penger, men de store klubbene kan ikke bare tenke på kortsiktig profitt. De må se på omgivelsene som de også er avhengige av, sier hun.

Arsenals Olivier Giroud og Per Mertesacker jubler etter å ha vunnet Champions League-gruppen. Foto: NTB Scanpix

På Fotballtinget forrige helg var hun innom problemstillingen i sin tale, og sa at en utvikling med egen Superliga ikke vil være en fordel for norsk fotball eller toppfotball.For samtidig som de store klubbene gjerne vil styrke sine interesser, er det samtidig press fra de mindre nasjonene i UEFA, som synes det allerede er blitt for vanskelig for deres lag å kvalifisere seg til de europeiske turneringene.

Europeisk modell

I dag er det slik at Spania, England og Tyskland har fire lag hver i Champions League. Hele den europeiske modellen bygger på opp— og nedrykk og kvalifisering til de europeiske turneringene gjennom den nasjonale ligaen.

Et av forslagene som skal ligge på bordet er en todeling av Champions League, hvor de største og mest pengeinnbringende klubbene deltar fast, mens det også er mulig for mindre klubber å kvalifisere seg gjennom å gjøre det bra i de nasjonale ligaene.

Espelund mener imidlertid ikke at dette er veien å gå.

— Det vil være krevende å skulle bygge en struktur hvor noen alltid har plass. Det vil bryte veldig med prinsippene som har vært rådende i Europa, sier hun, og peker også på at det er forventninger fra blant annet EU om at man ikke lager lukkede modeller som er vanlig i for eksempel amerikansk idrett. Der er det de samme lagene som deltar i toppligaene i de mest populære idrettene hvert år.

Champions League er hovedgrunnen til at UEFA nylig kunne presentere inntektstall for 2014/15-sesongen på 19,6 milliarder kroner, en økning på 21 prosent fra året før. Over 80 prosent av pengene kommer fra tv-rettighetene til Champions League og kvalifiseringen til sommerens EM.

Skulle et engelsk lag vinne turneringen vil det tjene opp mot én milliard kroner bare fra UEFA. Potten vil trolig bare vokse og vokse de neste årene, og det er disse pengene fotballedere over hele Europa nå er redd for å gå glipp av.